FOTOGALERIJA

19.04.2017.

Foto đir: Postavljanje dvoglavog riječkog orla na Gradski toranj

Autor: Andrea Vukelić

Veliki broj Riječana okupio se danas na Korzu kako bio svjedočio postavljanju skulpture dvoglavog orla, jednog od simbola Rijeke, na kupolu Gradskog tornja, odakle je uklonjena 1949. godine.

Foto đir: Postavljanje dvoglavog riječkog orla na Gradski toranj

Skulptura, djelo kipara Hrvoja Urumovića, replika je izvornoga dvoglavog orla, postavljenog na toranj 1906. godine. Izrađena je prema dostupnim fotografijama i dokumentaciji te odlivena u ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Materijal je aluminijska legura silumin, skulptura ima 270 kilograma, visoka je 255 centimetara, a raspon krila je 300 centimetara. Prikazuje orla s dvjema glavama okrenutim u istome smjeru, koji stoji na stijeni te jednom nogom pridržava posudu iz koje teče voda, kao prikaz Rječine koja se ulijeva u more u Rijeci. Pod orlom je natpis na latinskom jeziku na vrpci "Indeficienter", što znači nepresušan.

U Gradskoj vijećnici paralelno su predstavljena i tri izdanja vezana uz simbol dvoglavog orla, a to su studiozno djelo "Riječki orao u povijesno-umjetničkome kontekstu" Damira Tulića te dva stripa "Let iznad orlovskog gnijezda" Envera Krivca i "Legenda o dvoglavom orlu" Damira Steinfla.

Skulpturu su na vrh tornja, na visini od 30 metara, postavili radnici riječke tvrtke "Oktopus" uz pomoć dizalice tvrtke "Trans-Trade".

Po završetku montaže građani su skulpturu mogli pogledati i izbliza - iz "košare" koja je s Korza bila podizana na visinu kupole.

Montaža skulpture orla mogla se pratiti i UŽIVO.

 

 

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1