VIDEOREPORTAŽA

15.03.2017.

S maskama ili bez - Karneval se živi celo leto!

Autor: Ana Sušić Emilija Sekulić

Riječki karneval, manifestacija jedinstvena za naš kraj u kojoj se vješto prepliću tradicija i običaji, već dugi niz godina okuplja brojne zaljubljenike u maškare te karnevalske grupe iz Hrvatske i inozemstva. Kroz pjesmu, ples i druženje, svaka se grupa želi predstaviti u najboljem svjetlu pa se za veliku karnevalsku završnicu ulože mjeseci rada za izradu kreativnih kostima i neizostavnih rekvizita, za stilsko i tehničko opremanje alegorijskih kola, za pripremu umjetničke koreografije te za organizaciju samih grupa, koje nerijetko imaju stotinjak i više članova.

Riječki karneval, manifestacija jedinstvena za naš kraj u kojoj se vješto prepliću tradicija i običaji, već dugi niz godina okuplja brojne zaljubljenike u maškare te karnevalske grupe iz Hrvatske i inozemstva. Kroz pjesmu, ples i druženje, svaka se grupa želi predstaviti u najboljem svjetlu pa se za veliku karnevalsku završnicu ulože mjeseci rada za izradu kreativnih kostimima i neizostavnih rekvizita, za stilsko i tehničko opremanje alegorijskih kola, za pripremu umjetničke koreografije te za organizaciju samih grupa, koje nerijetko imaju stotinjak i više članova.

U vremenu bez maškaranog sjaja pitali smo se što se događa nakon Riječkog karnevala; gdje završavaju svi ti silni kostimi, kakva je sudbina alegorijskih kola, ostaju li grupe i dalje povezane te što im Karneval uopće predstavlja.

Sve to ispričali su nam Elena Ivek i Matej Miter iz Karnevalske grupe Kampus, Borna Dujmović i Edo Grubešić iz Karnevalske udruge Vežički kampaneli te bračni parovi Sanja i Edi Mršić i Rajka i Tomislav Pavletić iz Karnevalske udruge Kuzmarske maškare.