VIDEO

27.04.2018.

Nakon 22 godine ponovno Gipss! Sjajna koncertna promocija reizdanja "Vragodera"

Autor: Damir Jevtić

U četvrtak, 26. travnja 2018., u klubu Palach legendarna riječka grupa Gipss nakon 22 godine neaktivnosti, ponovno se okupila te koncertom promovirala novi album koji je zapravo reizdanje EP Vragoder koji je obogaćen s nekoliko novih pjesama.

U četvrtak, 26. travnja 2018., u klubu Palach legendarna riječka grupa Gipss nakon 22 godine neaktivnosti, ponovno se okupila te koncertom promovirala novi album koji je zapravo reizdanje EP Vragoder koji je obogaćen s nekoliko novih pjesama.

Gipss je bio sjajni alt rock band koji je uvelike obilježio hrvatsku nezavisnu underground scenu u prvoj polovici 90-ih godina prošlog stoljeća. Njihova glazba je bila ‘pomalo nesvjesna’ fuzija svih tadašnjih aktualnih glazbenih pravaca – noisea, crossovera, grungea pa i malkice i metala, stvarajući čarobni zvuk koji je publiku osvajao na prvu.

U četvrtak, 26. travnja 2018., u klubu Palach legendarna riječka grupa Gipss nakon 22 godine neaktivnosti, ponovno se okupila te koncertom promovirala novi album koji je zapravo reizdanje EP Vragoder koji je obogaćen s nekoliko novih pjesama.Gipss su nakon demo materijala iz 1993. već iduće godine objavili jako zanimljiv novi demo koji su nazvali Money Power And My New Race. Nakon odlaska jednog od osnivača Deana Miljanovića, bend koji su činili Erik Malnar na gitari, Tomislav Alfirević Nakić i Vanda Vujatović na basu, jedno se vrijeme ustalio kao kvintet s drugim gitaristom Nenadom Jakšićem i bubnjarom Ivom Sabljakom. Nakon niza koncerata diljem Hrvatske bend je početkom 1995. otišao u studio na Krku kod Predraga Trpkova i snimio četiri briljantne pjesme koje će se nešto kasnije pojaviti kao legendarno EP izdanje „Vragoder“. „Djevojčica“, „Nahrani me“, „Raspuče“ i „Neda“ četiri su nove skladbe koje su snimljene u gore navedenoj postavi, izuzev bubnjara Ive koji je tada bio u vojsci a zamijenio ga je Slobodan Grujičić Bobo (Kojoti).

Basistica Vanda Vujatović, gitarist Nenad Jakšić i tada novi bubnjar Marko Jurić (Belfast Food, Father, The Riverpool), uz pomoć nove vokalistice Melinde Kostelac, odlučuju iskoristiti priliku snimanja albuma te u nakladi Croatia Recordsa 1997. godine biva objavljen i taj jedan jedini album „Uh!“ koji nosi naziv Gipss. Album je donio 11 skladbi od kojih je jedna bila obrada poznate pjesme Denis & Denis "Program tvog kompjutera". "Djevojčica" i "Neda" koje su već bile objavljene na "Vragoderu" nisu ponovno snimane, vjerojatno zbog Mrletovog neponovljivog gostovanja u njima.

Prije Gipssa publiku je zagrijao Šajetin stari bend Yars, a koncertu je prethodila sjednica Hrvatske glazbene unije PGŽ-a.

Dio koncerta uz razgovor s članovima Gipssa, pogledajte u video prilogu.