VIDEO

07.01.2018.

Na Badnjak po julijanskom kalendaru dijeljene srdelice i lignje

Autor: Sanja Kapidžić

Na Badnjak uoči Božića po julijanskom kalendaru, na Koblerovom trgu građanima je podijeljeno oko 1500 porcija prženih srdelica, liganja, krumpir salate i čaša vina, a glazbenu podlogu proslave koja se u centru Rijeke održava po osmi put, uz pjesmu i narodna kola, pružila je pjevačka skupina Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Na Badnjak uoči Božića po julijanskom kalendaru, na Koblerovom trgu građanima je podijeljeno  oko 1500 porcija prženih srdelica, liganja, krumpir salate i čaša vina, a glazbenu podlogu proslave koja se u centru Rijeke održava po osmi put, uz pjesmu i narodna kola, pružila je pjevačka skupina Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Proslavi su se pridružili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenik Marko Filipović. Hranu je blagoslovio Protojerej-stavrofor Mićo Kostić, paroh riječki.

Na Badnjak uoči Božića po julijanskom kalendaru, na Koblerovom trgu građanima je podijeljeno  oko 1500 porcija prženih srdelica, liganja, krumpir salate i čaša vina, a glazbenu podlogu proslave koja se u centru Rijeke održava po osmi put, uz pjesmu i narodna kola, pružila je pjevačka skupina Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. Organizatori proslave su Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpska pravoslavna crkvena opština u Rijeci, SKD „Prosvjeta“ pododbor Rijeka i Zajednica Srba Rijeka. 

 U riječkoj pravoslavnoj crkvi sv. Nikole što se održala u jutarnji satima liturgiju je vodio riječki paroh Mićo Kostić, a u večernjim satima tradicionalno se zapalio badnjak, grana ili stabalce hrasta, kod crkve svetoga Đorđa.