VIDEO

13.09.2018.

Lvmen i Tomáš Palucha otvorili novu klupsku sezonu u Palachu

Autor: Damir Jevtić

Dva češka benda, legendarni Lvmen i Tomáš Palucha, u srijedu, 12. rujna 2018. godine, otvorila su novu klupsku sezonu programa „Distune vam predstavlja“ OKC-u Palach.

Dva češka benda, legendarni Lvmen i Tomáš Palucha, u srijedu, 12. rujna 2018. godine, otvorila su novu klupsku sezonu programa „Distune vam predstavlja“ OKC-u Palach.

Lvmen je post hardcore/metal bend osnovan 1995. u Pragu, poznat po svom velikom utjecaju na formiranje mnogih bendova iz ovoga ili sličnih žanrova od kojih neki i dan danas sviraju. Ponajviše zbog osobnih nesuglasica i egzinstencijalnih razloga, bend se povukao na neko duže vrijeme, sve do 2006., kada im izlazi novi album 'Mondo". Iako su sa ''Mondom" i ''Heronom'' (2008.) postigli zapažen uspjeh, 2011. u prometnoj nesreći smrtno je stradao njihov gitarist Dada, pa se ponovo povlače u osamu. Njihov posljednji album objavljen u ljeto 2017. pod nazivom "Mitgefangen Mitgehangen",
(što u prijevodu znači: ''ono što se započne, treba se završiti''), dostojan je svojih prethodnika i ponovono pokazuje Lvmenovu snagu da se nosi sa svim osobnim tragedijama; vrlo je atmosferičan – ujedno mračan i agresivan, melankoničan je i sjetan.

Dva češka benda, legendarni Lvmen i Tomáš Palucha, u srijedu, 12. rujna 2018. godine, otvorila su novu klupsku sezonu programa „Distune vam predstavlja“ OKC-u Palach.Prije Lvumena za zagrijavanje publike pobrinuo se prijateljski bend Tomáš Palucha, koji ujedno dijeli članove s Lvumenom. Tomáš Palucha je projekt dvoje entuzijastičnih prijatelja, Jana Tomáša i Libora Paluche, koji je započeo u ljeto 2002. godine. Već u samom početku usvajaju koncept u kojem će na svakom sljedećem nastupu pozivati druge da sudjeluju u improvizaciji njihove glazbe pa vrlo brzo stječu reputaciju vrlo interesantnog banda u Češkoj, naročito zbog zvuka koji se konstantno mijenja kako se mijenjaju izvođači. Nakon mnoštva manjih izdanja, 2016. izlazi njihov prvi LP pod nazivom „Guru“. Nakon 3 godine snimanja uz pomoć još dvadesetorice ljudi koji su radili na ploči, album se može smatrati ostvarenjem zadanog koncepta. Stoga je i izabran albumom godine na Češkom omladinskom radiju i ubrzo je kompletno rasprodan. Tada je dvojac odlučio u stalnu postavu uključiti Regala (bubnjevi) i Tomáša Vondru (bas gitara/semplovi).

Dio atmosfere iz Palach te izjave članova bendova pogledajte u video prilogu.