Dvorana mladosti pucala po šavovima

15.10.2010.

Gibina trosatna glazbena hipnoza

Autor: Ivan Milatić

Ono što je ovoga četvrtka 14, listopada 2010 svojim obožavateljicama i obožavateljima u riječkoj Dvorani mladosti priuštio Zlatan Stipišić Gibonni uz pomoć sjajnih glazbenika iz pratećeg mu benda i gostiju/domaćina Maye Azucene i Damira Urbana nešto je što će se bez sumnje jako dugo pamtiti.

Gibonni u Dvorani mladostiFoto: Igor Marić

Iako su cijene ulaznica za ovaj glazbeni spektakl rasle brzinom rasta inflacije u Meksiku, trsatska je dvorana „pucala po šavu“, nagužvalo se više od 6.000 ljudi koji su disali doslovno kao jedan i stvorili atmosferu fantastičnih vibracija, TOLERANCE ljubavi i dobrote. Bio je to glazbeni MIRAKUL kakav Rijeka već dugo nije vidjela.

Ne želeći da se ovaj osvrt pretvori u sladunjavi hvalospjev iznijeti ću svoje viđenje doživljenoga. Hvarski kantautor i Dvorana mladosti nakon 17 godina zamijenili su uloge. U jesen 1993. godine tada još dugokosi Gibo započinjao je svoju novu glazbenu karijeru, nakon Osmog putnika okrenuo se romantici, baladama. Zli jezici tada su na sav glas govorili o tome kako on tek ima želju postati dobar pjevač, ali da nije ništa više od solidnog recitatora. Gibo je došao na isto mjesto na kojemu je svirao i u četvrtak. Za izvođenja prve pjesme tresao se kao šiba na vjetru, sedamnaest godina kasnije koncert je započeo tom istom pjesmom, a razlika je bila u tome što se dvorana tresla od uzbuđenja i euforične ekstaze.

Kao što je u promotivnom filmiću kojim je najavio koncert i predstavio Rijeku, rekao legendarni Goran Milić, Gibonni je jednostavno dobar čovjek i hvala Bogu što ga imamo. I baš zato kao i prije 17 godina sve je započelo pjesmom „Dobri judi“.

Gibonni u Dvorani mladostiOdmah nakon nje uslijedila je ŽEĐAM, i od prvih taktova te pjesme svi uključujući Gibonnija plovili su glazbenom hipnozom. Prekidali su je samo urlici ushićene publike u određenim iznenađujućim trenucima. A njih kao što je uostalom i obećao u najavi za ovaj portal nije nedostajalo. Od samog starta pozitivni šokovi nizali su se jedan za drugim. Gibo je nastup započeo hodajući po tribinama kroz publiku koja je u nevjerici pokušavala dodirnuti svoga ljubimca, potom je pola sata kasnije na drugoj strani dvorane na posebno sagrađenom svjetioniku odjednom zapjevao Damir Urban, i kao i uvijek do sada MOJA VODA otpjevana je u jednom dahu, a Urban je privremeno nestao u mrak.

Tamnoputa glazbenica iz Brooklyna koja s Gibonnijem surađuje već pune četiri godine Maya Azucena i ovoga je puta dala svoj štih. Posebno se to odnosi na period čekanja na bis kada je a capela izvela legendarnu Amazing Grace.

Gibo je pokazao i sjajnu kondiciju jer je s kraja na kraj dvorane otrčao za manje od minute, a kada je pjevao nije se primijetila zadihanost. Činjenica da je sjedio u parteru među fanovima njih je ostavila bez teksta, a njega kako je sam rekao učinila beskrajno sretnim.

Naravno i ova je glazbena bajka imala svoj najromantičniji i najsretniji trenutak….U gumenjaku je s kraja na kraj dvorane svome Ivanu doplovila njegova Ivana i rekla mu DA… U tom za njih najsretnijem trenu života Gibo je pjevao „VRIME DA SE POMIRIM SA SVITOM“ u kojemu je posebno upečatljiva rečenica „U svemu ja mogu naći nešto lipo i reći živote dobar ti dan“. Romantika se mogla osjetiti i dodirnuti….

Gibonni u Dvorani mladostiPuno je manje volje za romantiku imao menadžment gospodina Stipišića koji je izdavao striktna kratka naređenja predstavnicima medija, a na kraju balade nije im bilo osigurano niti normalno obavljanje radnih zadataka zbog zabrane stajanja na parketu dvorane. Cijela ta situacija dovela je do toga da u redu gotovo pola sata zajedno s predstavnicima medija pred službenim ulazom stoji i prvi čovjek Grada Vojko Obersnel koji je u trosatnom spektaklu uživao u društvu prve dame grada koja se pokazala kao sjajan poznavatelj Gibonijeva opusa. Kao „običan građanin“ zagrljen i zaljubljen koncert je s tribina pratio i izbornik hrvatske nogometne vrste Slaven Bilić s djevojkom Ivanom Đeldum. Imali su zaista u čemu uživati.

Dojmovi se nakon dva sata i 40 minuta nisu niti stišali, a uslijedio je nastavak na otvorenom. Kao i u Splitu Gibo se i u Rijeci popeo na kamion kojim se prevozi koncertna oprema i odsvirao dodatnih dvadesetak minuta na oduševljenje svih koji su zaboravili na hladnoću.

„Pjevam da ne pojede me mrak jer da nisam ovo ja bih bio biljka“ riječi su iz pjesme POSOLJENI ZRAK I RAZLIVENA TINTA koje sjajno služi za kraj ovoga osvrta. Sva je sreća da Giboni pjeva, sklada, stvara, kreira, sva je sreća da sam sebi gotovo svakodnevno postavlja nove ciljeve i izazove. Tko zna što će nam priuštiti slijedeći puta. Sam je postavio izuzetno visoke kriterije koje je zaista teško nadmašiti. Do novog koncerta imati ćemo se čega sjećati i o čemu pričati i nadati se da se dugo nećemo probuditi iz ove glazbene hipnoze.

 

Video: Jusuf Šehović

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Trsat
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 2