Koncertni vikend

27.03.2019.

Fit i Detour u Pogonu kulture u petak i subotu

U Pogonu kulture u petak i subotu, 29. i 30. ožujka, očekuju nas dvije koncertne poslastice – nastupi riječke grupe FIT i zagrebačkog Detoura.

FIT / Foto: Anamarija Vartabedijan
FIT / Foto: Anamarija Vartabedijan, press

FIT, grupa koja je sredinom i drugim dijelom osamdesetih širila svoj krug publike zaraznim pop stvarima, još i danas predstavlja jedan od najuspješnijih izvoznih proizvoda riječke scene na regionalnoj sceni. Ne bojeći se sintagme ’komercijalno’, u to vrijeme posebno omražene među drugim i trećim valom riječkih punk i srodnih alternativnih grupa, Fit se na tržište probijao utabanim putevima popa, s naglašenim  gitarističkim zvukom i pamtljivim tekstovima.

Grupu su uz Miru Teševića – zaduženog ujedno i za tekstove, te Zorka Opačića – autora glazbe, činili pjevač Davor Lukas-Bajo, te bubnjar Dean Benzia. Suprotno mnogim generacijskim kolegama glazbenicima, Fit je tih godina uspio izdati dva albuma, "Uz Rijeku" (1988.) i "Daj mi ruku" (1989.) s kojih publika i danas pamti hitove "Mačka", "Rijeka" ili pak "Zvoni telefon" i "Zaboravit ću sve". Album "Uz Rijeku" producirao je Milan Mladenović, vođa kultnog benda Ekatarina Velika.

Koncert počinje u petak u 22 sata. Ulaznice se mogu nabaviti u pretprodaji po 70 kn u Dallasu, The Beertiji i online na entrio.hr, a na dan koncert po cijeni od 90 kn.

Foto: Pogon kulture, press
Detour / Foto: press

Nakon zagrebačke koncertne promocije u Maloj dvorani Doma sportova, Detour će u subotu riječkoj publici predstaviti svoj peti studijski album pod nazivom 'Tourdetour' objavljen krajem prošle godine. Široj publici s tog su albuma već dobro poznati i prihvaćeni singlovi 'Zaljubila sam se', 'Biram', 'Bez tebe', 'Vikend' i 'Skrivena'. Glazbena je kritika album svrstala među vodeća izdanja godišnjih top lista u 2018., a već početkom 2019. godine dobili su nagradu za najboljeg 'Pop&off' izvođača godine na prvoj nezavisnoj glazbenoj novinarskoj nagradi 'Rock&Off' nakon čega su uslijedile i četiri nominacije za ovogodišnju glazbenu nagradu Porin u prestižnim kateogrijama: Album godine, Pop album godine, Pjesma godine /Bez tebe i najbolja Izvedba grupe s vokalom.

Detour se svojim prepoznatljivim elektro acoustic zvukom kroz svoj dugogodišnji rad izdvojio na domaćoj glazbenoj sceni ne samo hitovima, već i sjajnim live nastupima, u što su se Riječani imali prilike upoznati u nekoliko navrata.

Ulaznice se mogu nabaviti u pretprodaji po 45 kn u Dallasu, The Beertiji i online na entrio.hr, a na dan koncerta po cijeni od 60 kn. Vrata Pogona otvaraju se u 21 sat, a koncert počinje u 22 sata.