V I D E O

19.01.2018.

35. Riječki karneval otvoren podizanjem pusta na Zametu, Pehlinu i Pašcu

Riječko peto godišnje doba počelo je 17. siječnja tradicionalnim podizanjem pusta ispred Doma Pašac, Doma kulture Pehlin i Doma Zamet, uz Antonjski rog, prigodni program i običaje u organizaciji riječkih karnevalskih i tradicijskih grupa.

Antonja Pehlin

Pehlin

Na Pehlinu su podizanje pusta organizirali Pehinarski feštari koji su sa svojim pustom Matetom popodne krenuli u obilazak Pehlina, da bi u 18 sati došli do Doma kulture Pehlin. Pop je osudio pusta te je on okrivljen za sve nedaće u prošloj godini i obješen na stup.

Zamet

Na Zametu, ispred Doma ŠD „Zamet“ u organizaciji riječke karnevalske grupe Zametske maškare i zvončari održalo se svečano „podizanje“ pusta. Zametski običaji podizanja pusta malo su drugačiji od ostali. Njihov pust Mate ne visi, on kao pravi gospodin sijedi u oštariji „Žamarić“ sve do Pusne srijede, kada se još jednom prošeće po Zametu natrag do doma gdje mu se sudi a potom zapali. Sve je započelo dolaskom Pusne muzike Zametskih maškara i zvončara, a uslijedilo je dizanje zastave te vatromet. Zatim je pust Mate nastavio do Žamarića gdje i ove godine ostaje do Pusne srijede kada ga čeka suđenje.

Pašac

Va Pašcu je podizanje pusta tradicionalno organizirala Mesopusna kumpanija Pašac. Vesela maškarana povorka na čelu s pustom krenula je u kraći obilazak mjesta, a potom je okrivljenika objesila na stup u samom centru ispred Doma Pašac. Nakon toga usljedila je prigodna zabava u prostorijama Doma Pašac.

Ovogodišnji Riječki karneval trajat će do 14. veljače, a u manje od mjesec dana bit će tu mnoštvo veselja i maškaranih zabava, počevši s izborom i krunidbom nove Kraljice Riječkog karnevala, čime se i „pravno“ rješava predaja vlasti u gradu u ruke maškara.

Na rasporedu nove vlasti je što više maškaranih zabava, koncerata, sasvim posebni sportovi kao što su snowboard natjecanje uz samo more i rally u kojem su maskirani i sudionici i njihova vozila, zabave po trgovima, ali i nekoliko humanitarnih događanja te vrhunac karnevala - Dječja i Međunarodna karnevalska povorka.

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Pašac
  • Pehlin
  • Zamet
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1