VIDEO

09.10.2018.

Sraz svjetova na 21. konvenciji fantastike Rikon

Autor: Sanja Kapidžić

Od 5. do 7. listopada 2018. na Filozofskom fakultetu u Rijeci održana je konvencija fantastike "Rikon" u organizaciji Udruge “3. zmaj”. Ovo tradicionalno događanje koje još od 1997. godine okuplja ljubitelje znanstveno-fantastične književnosti, filma, umjetnosti, igara i znanosti posjetilo je više od sedamsto gostiju iz svih krajeva Hrvatske te susjednih država.

Od 5. do 7. listopada 2018. na Filozofskom fakultetu u Rijeci održana je konvencija fantastike "Rikon" u organizaciji Udruge “3. zmaj”. Ovo tradicionalno događanje koje još od 1997. godine okuplja ljubitelje znanstveno-fantastične književnosti, filma, umjetnosti, igara i znanosti posjetilo je više od sedamsto gostiju iz svih krajeva Hrvatske te susjednih država.

Počasna gošća bila je Aliette de Bodard, višestruko nagrađivana spisateljica fantastike koja je na Rikonu predstavila rad i iskustva sa stvaranjem svijeta i pisanjem priča iz svog bogatog književnog univerzuma Xuya, u kojem su astečka i azijske civilizacije pretekle zapadne u svemirskoj utrci. Neke od njenih najboljih priča okupljene su i prevedene na hrvatski jezik u zbirci “Kuća Jaguara, u sjeni i druge priče iz Xuya svemira” u izdanju Hangar 7, koja je premijerno predstavljena na Rikonu. Svoje nove i nadolazeće književne uratke predstavili su i hrvatski autori Milena Benini, Aleksandar Žiljak i Ljiljana Došen, a novi strip “Mr. Joe” o istarskom divu Velom Joži prezentirala su braća Vibor i Vjeran Juhas.

Od 5. do 7. listopada 2018. na Filozofskom fakultetu u Rijeci održana je konvencija fantastike "Rikon" u organizaciji Udruge “3. zmaj”. Ovo tradicionalno događanje koje još od 1997. godine okuplja ljubitelje znanstveno-fantastične književnosti, filma, umjetnosti, igara i znanosti posjetilo je više od sedamsto gostiju iz svih krajeva Hrvatske te susjednih država.Nagrada Artefakt

Osim predavanja, predstavljanja, nagradnih kvizova, natjecanja i igara tijekom cijelog vikenda, program su upotpunile i dvije dodjele nagrada. Nagradu “Artefakt” za najbolja žanrovska književna ostvarenja dodijeljena je u šest kategorija. U kratkoj kategoriji nagradu je dobio Dejan Šiptar za priču “Dobro je”, u srednjoj Igor Rendić za priču “Snijeg, kao posut staklenom prašinom” te u dugoj kategoriji Vanja Spirin za roman “Junker’s i Vailiant protiv sila tame”. U kategoriji romana za mlade i dječjeg romana, dodijeljene u suradnji s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka, nagrade su dobile Vesna Kurilić za roman “Izazov krvi” (roman za mlade) i Vlatka Planina za roman “Wend” (dječji roman). Nagrada u kategoriji posebnog doprinosa fandomu, uvedena prošle godine, dodijeljena je Gradskoj knjižnici Rijeka za dugogodišnju suradnju i promicanje spekulativne fikcije u njihovim mnogim aktivnostima u kojima je uključena lokalna zajednica.

Cosplay natjecanje

Redovita pojava na konvencijama su i kostimirani posjetitelji koji sudjeluju u cosplay natjecanju. Nagrade dodjeljuje stručni žiri i publika svojim glasanjem. Nagrade za najbolje kostimirane grupe osvojili su “Mando Efekt” koji su kombinirali temu Star Wars i igre Mass Effect i “Team Cool”. U pojedinačnim kategorijama za najbolje šivanje nagradu je dobila Dora Grundler, za najbolju izradu rekvizita Naomi Kombol, za najbolje spajanje svjetova Korina Cvijanović, za najbolji performans Armin Bečirević, a sveukupni najbolji dojam postigla je Jelena Wehn.

Na Rikonu je predstavljena i europska konvencija fantastike Eurocon koja će se održati u listopadu 2020. u Rijeci pod nazivom Futuricon, za koji su već brojni strani gosti izrazili interes.

Održavanje Rikona 2018. potpomogli su Grada Rijeka i ACI d.o.o.

Tagovi: