FOTOGALERIJA

24.09.2018.

Startala Regata tisuću otoka

Točno u podne, u nedjelju 23. rujna, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel označio je start šeste Regate tisuću otoka na moru ispred Rijeke. Start je protekao u uvjetima vrlo slabog vjetra, iako prognoza uzduž 278 NM duge rute do marine Porto Montenegro u Tivtu najavaljuje, najprije jugo a zatim i buru od 25 čvorova s udarima i do 40 čvorova. Takva je prognoza uzrok odustajanja nekoliko jedrilica pred sam start regate za koju je bilo prijavljeno 17 jedrilica iz 10 država.

undefined
Foto: press materijal

Međutim, takva prognoza daje i mogućnost obaranja rekorda u jedrenom vremenu prve etape koji od 2015. drži mađarski Wild Joe s 27:24:25 sati. Ove godine Wild Joe dolazi potpuno obnovljen s “Dynamic Stabilty Systemom” bočnim krilima koja u visini vodene linije horizontalno izlaze iz trupa jedrilice i doprinose stabilitetu.

undefinedPrvi put ne Regati tisuću otoka sudjeluje austrijski Godspeed Farr 52 Petera Steinkoglera koji se s Wild Joeom odmah poveo na startu i obilasku prve oznake. Najveća jedrilica regate je 22-metarska mađarska Cassipeia 68, Demetera Nobilisa koja je na Regatu tisuću otoka došla iz Barcelone. Slovačka Lucia X s hrvatskom posadom iz JK Plav, Krk pobjednici s svoje grupe na prestižnoj Rolex Middle Sea regati prošle godine, ali i jedina jedrilica koja je sudjelovala na svim dosadašnjim Regatama tisuću otoka. Liniju starta u Rijeci je prva presjekla jedrilica Stribor u najmu crnogorske posade iz JK Delfin iz Tivta pa se do kraja prve etape očekuje zanimljiva borba kako u realnom tako i u korigiranom vremenu.

Jedrenje od Rijeke do Tivta znači da regata prolazi među doslovno tisuću otoka. Otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Svetog Andriju u prvoj etapi koja kreće iz Rijeke treba ostaviti desno. Osim oznaka na startu i cilju, nema drugih ograničenja kursa i na volju je svakoj posadi odabrati najbolji kurs.

Prve jedrilice se očekuju na cilju u Tivtu tijekom ponedjeljka, 24. rujna. Regatu je moguće pratiti u realnom vremenu na internet stranicama www.thousandislandsrace.com