Završena 1. Faza projekta

03.11.2017.

Uspješno realiziran EU projekt izgradnje paviljona studentskog smještaja

Autor: Smiljana Radović Lagator

Nedavnim postavljanjem fotonaponskih panela završili su radovi prve faza izgradnje studenskog smještaja na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Projekt izgradnje i opremanja triju paviljona sa 754 ležaja te prateće infrastrukture, vrijedan gotovo 180 milijuna kuna, najvećim je dijelom financiran sredstvima EU fondova. Studenti su u paviljone uselili još početkom protekle akademske godine, a potom je uslijedilo uređenje okoliša i završni radovi.

Nedavnim postavljanjem fotonaponskih panela završili su radovi prve faza izgradnje studenskog smještaja na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Projekt izgradnje i opremanja triju paviljona sa 754 ležaja te prateće infrastrukture, vrijedan gotovo 180 milijuna kuna, najvećim je dijelom financiran sredstvima EU fondova.

Na završnom predstavljanju projekta rektorica Snježana Prijić Samaržija istaknula je kako je izgradnjom paviljona omogućena veća dostupnost visokog obrazovanja studentima slabijeg ekonomskog statusa, studentima s invaliditetom i drugim ranjivim skupinama, smanjeni su troškovi studiranja te značajno povećana razina studentskog standarda.

Nedavnim postavljanjem fotonaponskih panela završili su radovi prve faza izgradnje studenskog smještaja na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Projekt izgradnje i opremanja triju paviljona sa 754 ležaja te prateće infrastrukture, vrijedan gotovo 180 milijuna kuna, najvećim je dijelom financiran sredstvima EU fondova.Iako je izgradnjom triju paviljona više nego udvostručen ukupan kapacitet organiziranog studentskog smještaja u Rijeci, i dalje postoji potreba za proširenjem smještaja, budući da je samo u ovoj školskoj godini 1000 studenata ostalo bez studentskog smještaja u Kampusu. Stoga je potrebno, istaknula je rektorica Prijić Samaržija, što prije krenuti u drugu fazu projekta, koja predviđa izgradnju dodatnih osam paviljona.

Potporu projektu izgradnji studentskog smještaja dala je i državna tajnica ministarstva znanosti Branka Ramljak, a završnom predstavljanju projekta prisustvovala je i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Ministrica je izrazila uvjerenje da će 2. faza uređenja studenskog smještaja na Kampusu biti među projektima financiranima iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, koji će u 2018. godini biti revidiran.

Važnost nastavka uređenja studenskog smještaja naglasio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je istaknuo kako je izgradnja cjelokupnog Kampusa na Trsatu potvrda da se zajedničkom suradnjom Sveučilišta i Grada na pripremi zemljišta, rješavanju imovinsko-pravnih problema te izgradnji infrastrukture te uz potporu Vlade RH i nadležnih ministarstava osiguravanjem financiranja može realizirati tako značajan projekt