Makersi na Školjiću

26.04.2019.

Učenici sami izradili elektroničke uređaje na CTK-ovom proljetnom kampu

U Centru tehničke kulture Rijeka, održana je završna svečanost na kojoj su polaznici proljetnog kampa za učenike „Makersi na Školjiću“ predstavili projekte na kojima su radili od 23. do 26 travnja. Četrdeset učenika (djeca od 4. do 8. razreda OŠ) iz Primorsko-goranske županije zajedno su proveli proljetne školske praznike baveći se programiranjem, robotikom, modeliranjem i 3D modeliranjem.

U Centru tehničke kulture Rijeka, održana je završna svečanost na kojoj su polaznici proljetnog kampa za učenike „Makersi na Školjiću“ predstavili projekte na kojima su radili od 23. do 26 travnja. / Foto: CTK Rijeka
Foto: CTK Rijeka

Učenici iz Cresa, Čabra, Gerova, Ičića, Jurdana, Kastva, Malinske, Matulja, Opatije, Prezida, Raba i Rijeke družili se se i kroz praktičan rad na zanimljivim i zabavnim projektima samostalno (uz podršku stručnih mentora) izradili 5 elektroničkih uređaja od početka do kraja. Polaznici kroz rad u timovima su imali prilike pokazati svoju kreativnost, vještine i znanja na način da osmisle, dizajniraju, izrade, programiraju, testiraju i predstave svoje projekte: elektronička igra Whack-a-mole, uređaj za slatkiše, elektronička igra Memory, pametni LightShow osjetljiv na glazbu te elektronička igra pucanja jedanaesteraca. Uz pomoć mentora iz CTK Rijeka, učenici su sve izrađivali od nule koristeći kartone, šperploče, printajući komponente na 3D printer, režući ih pomoću CNC stroja, spajajući elektroničke komponente te programiranjem edukativnih mikroračunala micro:Bit-ova i Arduina.

Ovo je druga godina da je Kamp proveden u sklopu projekta Budi++ kroz koji CTK Rijeka kontinuirano provodi radionice koje jačaju informatička i tehnička znanja učenika i mladih iz Primorsko-goranske županije. Ove godine, osim redovnih radionica i priprema za informatička natjecanja, mentori iz CTK Rijeka obišli su osam županijskih osnovnih škola i održali pokazne radionice korištenja mBot-ova i micro:Bit-ova za učenike i profesore te pozvali učenike na druženje u Rijeci tijekom proljetnih školskih praznika.

CTK Rijeka projekt Budi++ provodi u suradnji s osnovnim školama Ivana Rabljanina Rab, Petar Zrinski Čabar, Malinska - Dubašnica, Frane Petrića Cres, Zamet, Čavle, Rikard Katalinić Jeretov Opatija te Andrija Mohorovičić Matulji.

Projekt financijski podupiru Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo za znanost i obrazovanje te Zaklada Hrvatska za djecu.