390. obljetnica Prve sušačke hrvatske gimnazije

26.10.2017.

Sušačka gimnazija otvorila nove prostore i najavila rad u jednoj smjeni

Otvorenjem novih prostora i otkrivenjem spomen-ploče Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci danas je svečano započela obilježavanje 390. obljetnice osnutka i neprekinutoga rada. Ovoga poslijepodneva otvoreni su novouređeni prostori na trećem katu zgrade, koje Gimnazija dobiva na korištenje dvije godine nakon što je iz njih iselila Medicinska škola.

Otvorenjem novih prostora i otkrivenjem spomen-ploče Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci danas je svečano započela obilježavanje 390. obljetnice osnutka i neprekinutoga rada. Ovoga poslijepodneva otvoreni su novouređeni prostori na trećem katu zgrade, koje Gimnazija dobiva na korištenje dvije godine nakon što je iz njih iselila Medicinska škola.
Foto: Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci

Uređeno je 10 učionica, dva profesorska kabineta te tri uredska prostora – ukupno oko 1.500 četvornih metara. U radove je Primorsko-goranska županija uložila oko tri milijuna kuna. Nove prostore otvorili su predsjednik Županijske skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić i ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije Đudita Franko, a svečanosti je nazočio i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Useljenje u nove prostore, čime Gimnazija na korištenje dobiva cijelu svoju zgradu, omogućuje i reorganizaciju rada škole u samo jednu smjenu. Već od sljedećega tjedna 641 učenik i više od 60 djelatnika Gimnazije sve će svoje aktivnosti odrađivati između 8 i 16 sati.

Otvorenjem novih prostora i otkrivenjem spomen-ploče Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci danas je svečano započela obilježavanje 390. obljetnice osnutka i neprekinutoga rada. Ovoga poslijepodneva otvoreni su novouređeni prostori na trećem katu zgrade, koje Gimnazija dobiva na korištenje dvije godine nakon što je iz njih iselila Medicinska škola.„Useljenje u novouređene prostore i organizacija rada u jednoj smjeni vrlo su važni za gimnazijski rad danas i u budućnosti jer nam svima daju ogromne mogućnosti, nove izazove, nove poglede i stvaranje vizije gimnazijskoga života“, rekla je na svečanosti ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci Đudita Franko.

Na današnjoj svečanosti otkrivena je i spomen-ploča koja svjedoči o ovome važnom trenutku.

Prije gotovo četiri stoljeća, 23. studenoga 1627., osnovan je u Rijeci Isusovački kolegij, jedna od prvih obrazovnih ustanova u ovome dijelu Europe. Prvo je djelovao u današnjem Starom gradu, kod katedrale sv. Vida. Tijekom godina mijenjala su se imena i lokacije, škole je iz okrilja crkve preuzela svjetovna vlast, ali obrazovanje se do danas nije prekidalo.

Otvorenjem novih prostora i otkrivenjem spomen-ploče Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci danas je svečano započela obilježavanje 390. obljetnice osnutka i neprekinutoga rada. Ovoga poslijepodneva otvoreni su novouređeni prostori na trećem katu zgrade, koje Gimnazija dobiva na korištenje dvije godine nakon što je iz njih iselila Medicinska škola.Zgrada u Gajevoj ulici u Rijeci, u kojoj Prva sušačka hrvatska gimnazija i danas djeluje, izgrađena je krajem 19. stoljeća: „Kraljevska velika gimnazija riječka“ preselila je na Sušak 1896. godine iz tada mađarizirane Rijeke i tako održala kontinuitet obrazovanja na hrvatskome jeziku.

Obilježavanje 390. obljetnice rada Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović nastavlja se 23. studenoga. Euharistijsko slavlje bit će u katedrali sv. Vida, a u gimnazijskoj zgradi otvaraju se izložbe, održava svečana sjednica i predstavlja leksikon znamenitih učenika Gimnazije.