STUDENTARIJE

13.10.2014.

Što sve (ne)radimo sami

Autor: Iva Sušić

Sjedimo nas dvije u McDonald'su i jedemo krumpiriće. Ja nikad ne bih mogla ovako. - kaže ona. -Što? – upitam ju i dalje jedući krumpiriće. - Pa doći ovdje i sjediti sama. – izusti i pokretom tijela pokaže mi djevojku koja je sjedila do nas.

undefined

Ako putujete ili samo malo proguglate možete naići na ljude koji sami čitaju novine u kafiću, sami piju kavu, sami idu u kino, sami sjede u parku i čitaju knjigu ili sami putuju. Česta je usporedba naše i američke kulture. Mi uživamo u dugom ispijanju kave, uglavnom u društvu, dok Amerikanci u kafićima sjede sami za svojim laptopima. Ne moraju to nužno biti Amerikanci, ali mi oni sada padaju napamet. Ja nikad nisam sjedila u kafiću, čitala novine i pila kavu, sama. Prijateljica me često zna nazvati dok sama nešto obavlja po gradu, da ne bude „sama“. Je li stvar u meni, nama, našoj kulturi ili nečemu desetom? Što sve ne volim raditi sama:

1. Šopingirati

Ako idem ciljano u jedan-dva dućana, preživjet ću sama. Ali sama ići od dućana do dućana, k tome u nekima znaju  prodavačice biti izuzetno naporne, ne preferiram. Volim pričati s nekim dok kupujem, pitati za savjet i kasnije se odmoriti u kafiću.

2. Kino/izložba/predstavljanje knjige

NIKAD nisam išla sama u kino. Mislim da nikad ni neću. Na izložbu ili predstavljanje knjige ljudi često dolaze sami, pa i nije neki „problem“ otići sam. Ako ništa drugo, sigurno ćete tamo upoznati nekog istomišljenika, ako to već nije vaša prijateljica/prijatelj.

3. Kafić, restoran, McDonalds...

Ponekad ne volim sama ni čekati nekog u kafiću. Radije ga čekam ispred kafića. Imam osjećaj kao da se svi iščuđavaju kad vide kako netko sam pije kavu, čita novine, surfa. Osobno, zanimljivo mi je vidjeti nekog tako samog u svom svijetu sa svojim ritualima. Među nama, nikad se ne bih sama odvažila na taj pothvat.

4. Trening/trčanje/šetnja

Davno sam prerasla „fobiju“ pojaviti se sama na treningu među nepoznatim ljudima. Čekajući prijateljice da se pokrenu, nikad ne bih vidjela sportsku dvoranu. Ali ići sama trčati je drugi par rukava. Svakodnevno vidim ljude kako trče, sami, najnormalnije. No da ja odem sama trčati imam osjećaj kao da bi svi upirali prstom i govorili „Vidi je, sama trči. Je li normalna?“. Ne znam bi li se više iščuđavali što uopće netko trči, vodi zdrav život ili što uz sve to, još trči sam. A sama se šetati terminalom? Nije čak ni na listi stvari koje planiram napraviti.

5. Putovati

Orijentacija u prostoru mi nije jača strana. To je prvi razlog zbog kojeg ne bih putovala sama. Drugi je razlog što bi roditelji rekli da sam skrenula i ne bi me ni pustili. A treći je što ipak volim uspomene i događaje dijeliti s drugima. U svakom slučaju se divim ljudima koji putuju sami. Vjerujem, da su čekali druge ne bi proputovali niti pola toga što su uspjeli sami.

 

Čekajući druge često propuštamo dobre stvari. Ne moramo sami piti kavu ili sami ići u kino, ali želimo li raditi na sebi, na to se moramo odvažiti sami.

Tagovi: