dajte nam kolače

30.12.2013.

Što je obilježilo 2013.godinu?

Autor: Ines Brežnjak

Kalendarska godina bliži se kraju, a studenti su trenutno na svojem zasluženom „godišnjem odmoru“. Iz godine u godinu prosvjedi među studentskom populacijom sve su učestaliji pa nas tako niti u 2013. nije zaobišla još jedna u nizu studentskih pobuna. Možemo slobodno reći – ovog puta s potpunim pravom.

2013.godinu pamtit ćemo kao godinu kada je hrana u menzama poskupila, na što su studenti 'podemonili'. Opet kažem – s potpunim pravom, jer ipak se ovdje radi o hrani, odnosno o egzistencijalnoj potrebi svakog ljudskog bića. Ono jedino što nas je spašavalo malim cijenama drastično je otišlo u vis te je u nekoliko dana diglo na noge sve studente u Republici Hrvatskoj. Na veće cijene u menzama studenti su odgovorili akcijom 'Dajte nam kolače', a cijelokupna akcija pokrenuta je putem Facebooka.

Zašto je uopće došlo do poskupljenja?

Glavni razlog poskupljenja u studentskim menzama je uvođenje 'zdravije prehrane' na bazi dnevnih menija – što ćemo ostaviti pod navodnim znakovima jer bi se o zdravoj prehrani i kvaliteti hrane u menzama dalo govoriti.  Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, odgovorno je tvrdio da poskupljenje menija neće ugroziti studentski standard (koji je ionako nizak i bijedan) te će osigurati bolju i kvalitetniju hranu. Studenti su pak tvrdili da je to samo krinka za manipulaciju javnosti koja u praksi funkcionira malo drugačije. Stvar je bila sljedeća: meniji se nisu mogli 'miksati', a ukoliko ste poželjeli jesti nešto iz drugog menija, tada morate platiti oba menija (iako oni nisu kompletni na vašem pladnju).

U čemu je fora?

Dio studentske populacije žustro se usprotivio poskupljenjima, dok je drugi dio na poskupljenja gledao sa strane i potpuno ravnodušno. Vjerojatno ćete se sada pitati u čemu je fora i zbog čega se nismo svi zajedno ujedinili? Iz iskustva znam da je razlog u tome što se dio studenata prestaje hraniti u menzama nakon nekog vremena. Razlozi tome su nedostatak vremena i hrana, za koju će neki od nas i dalje tvrditi da nije dobra. Ne tražimo dlaku u jajetu, ali činjenica je da smo dovoljno sposobni da za iste pare (nekih desetak kuna po obroku) skuhamo nešto puno bolje kod kuće. Zbog toga odustajemo od hranjenja u menzama, a nakon nekog vremena stajati u redu i čekati da pojedemo nešto postaje nam prava tlaka.

S druge strane, postoje studenti koji ne žive u stanovima već u studentskim domovima te postoje studenti koji su s čarima kuhanja još uvijek na 'VI'. Ti su studenti poskupljenjima bili itekako ugroženi. Na minimalno dva obroka dnevno i još nešto iz pekare onda kada se nema vremena za otići u menzu, potroši se oko 30 kuna, što bi na kraju mjeseca izašlo nekih 900 kuna samo za prehranu. A gdje su kave, izlasci, fotokopiranje skripta, knjiga i sve potrebne literature? Ispada da je stvarno jeftinije kuhati paštu/rižoto na tisuću i jedan način kod kuće  nego se 'zdravo hraniti' u menzama...

Što nas čeka u 2014.?

Svi se nadamo da će iduća godina biti bolja nego ona koja je iza nas. Što naš čeka u novoj godini i što će obilježiti godinu studentima – ne znamo. No znamo da je točka na i 2013.godina bilo poskupljenje u menzama te se iskreno nadamo da nam nova 2014. ne donosi nikakva poskupljenja i da nas neće ponovo udariti po ionako praznom studentskom džepu...Ako ništa drugo, sretni smo jer smo u ovo blagdansko vrijeme menze zamijenili maminom i bakinom kuhinjom; onom kuhinjim za koju sa sigurnošću možemo reći da je zdrava i kvalitetna...