RiMove

13.06.2019.

Sportska škola Grada Rijeke uvela i sportsku lektiru

Autor: Smiljana Radović Lagator

U sklopu Sportske škole Grada Rijeke – „RiMove” u Osnovnoj školi “Dolac” prezentirana je novouvedena aktivnost, sportska lektira. Sportska lektira zamišljena je kao idealan spoj sporta i kulture čitanja, s ciljem usmjeravanja djece prema pravim vrijednostima sporta.

U sklopu Sportske škole Grada Rijeke – „RiMove” u Osnovnoj školi “Dolac” prezentirana je novouvedena aktivnost, sportska lektira. Sportska lektira zamišljena je kao idealan spoj sporta i kulture čitanja, s ciljem usmjeravanja djece prema pravim vrijednostima sporta.

Sportska lektira prezentirana je učenicima 3. b razreda, a riječ je o dva kompleta knjiga. Kako je kazao glavni tajnik Riječkog sportskog saveza Slaviša Bradić, komplet „Mali sportaši“ kroz priče iz života upoznaje djecu s raznim sportovima i uči ih toleranciji, a komplet „Olimpijske priče“ govori o životima olimpijaca. Radi se o jedinstvenoj sportskoj publikaciji koja je dobila zeleno svjetlo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a djeci će ponuditi razvoj kulture čitanja kroz sportsku tematiku.

"Olimpijske priče"

„Olimpijske priče“ čini osam istinitih sportskih priča o ljudima koji su baveći se sportom doživjeli, ili još doživljavaju, ljepotu i sreću. Doznaje se u njima sve o malenom Jigoru Kanu koji je želio biti velik i jak pa je postao džudaš, o vještoj klizačici Sonji Henie koju su zbog nevjerojatnih skokova na ledu prozvali gospođica Hoppla, o gimnastičaru Leonu Štukelju koji je zahvaljujući redovitu vježbanju doživio stoti rođendan, o fantastičnom skakaču s motkom Sergeju Bubki, o Snježnoj kraljici, nepobjedivoj Janici Kostelić, i nizu drugih poznatih sportaša i osvajača medalja, olimpijskih pobjednika.

Ravnateljici Osnovne škole „Dolac“ Dunji Kučan Nikolić komplete knjiga su darovali Bradić te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je izrazio uvjerenje kako će čitanjem ovih knjiga polaznici Sportske škole grada Rijeke imati priliku nešto više saznati o raznim sportovima i istinitim pričama sportaša, ali da ujedno neće zanemariti ni bavljenje sportom.

U sklopu Sportske škole Grada Rijeke – „RiMove” u Osnovnoj školi “Dolac” prezentirana je novouvedena aktivnost, sportska lektira. Sportska lektira zamišljena je kao idealan spoj sporta i kulture čitanja, s ciljem usmjeravanja djece prema pravim vrijednostima sporta.Zahvalivši se na darovanim knjigama i mogućnosti da u školi mogu provoditi projekt RiMove, ravnateljica Kučan Nikolić istaknula je kako je sportska lektira kvalitetan nastava raznih sportskih aktivnosti, koje su u ovoj riječkoj osnovnoj školi provode već dugi niz godina.

U sklopu prezentacije učiteljica razredne nastave Osnovne škole „Dolac“ Irena Bučić Kliman pročitala je jednu od knjiga iz kompleta “Olimpijske priče”, a svoje iskustvo učenicima je prenijela i poznata hrvatska plivačica, Olimpijka Sanja Jovanović, danas sportska direktorica Plivačkog kluba „Primorje CO“.

Treća godina Ri Move projekta

„Profesionalna sportska karijera znači puno odricanja i malo slobodnog vremena, ali otvara puno drugih mogućnosti u životu. Plivanje je za mene najljepša životna priča“, kazala je Sanja Jovanović, koja je plivati počela s osam godina, kada je s osnovnom školom krenula na plivanje te je na taj način otkriven njezin sportski talent, koji je na pravo vidjelo izašao nakon 15 godina truda, znoja i suza osvajanjem Europskom prvenstvu u velikim bazenima u Madridu 2004.

Zajednica sportskih udruga grada Rijeke „Riječki športski savez“ već treću godinu zaredom provodi projekt “Ri Move” – Sportsku školu grada Rijeke. U sklopu projekta provode se programi iz atletike, gimnastike i juda, a od travnja ove godine uključen je i nogomet, rukomet te košarka. Svi programi obuhvaćaju učenje bazičnih vještina koje utječu na tjelesni i psiho-socijalni razvoj djece te poticanje tjelesne aktivnosti i zdravog načina života, a namijenjeni su učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Projekt za sada provodi u sedam osnovnih škola Grada Rijeke s namjerom širenja i na ostale škole. Provodi se u školskim dvoranama za vrijeme produženog boravka ili cjelodnevne nastave, a provode ga educirani treneri iz svake sportske grane. Programi su besplatni za sve polaznike budući da ih financira Grad Rijeka.