Novosti iz garaže riječkih studenata

29.06.2017.

Riteh Racing Team izradio i peti trkaći bolid

Studenti riječkog Sveučilišta, ujedinjeni kroz projekt Riteh Racing Teama Tehničkog fakulteta, izradili su svoj peti trkaći bolid, koji bi po svim analizama i simulacijama mogao biti najbolji do sada. Njime će se predstaviti na ovogodišnjoj Formuli Student u Italiji i Češkoj.

undefined
Foto: Riteh Racing Team

Riteh Racing Team jedan je od rijetkih projekata koji obuhvaća sve fakultete i grane zanimanja te predstavlja Hrvatsku kao državu perspektivnih budućih inženjera i poslovnih ljudi na svjetski poznatim Formula Student natjecanjima. Vođeni su znanjem i željom za stvaranjem, a bolid RCC4 upravo je rezultat ambicije riječkih studenata. Na dosadašnjim natjecanjima većinom su potvrđivali titulu najtrofejnijeg hrvatskog tima, što žele potvrditi i na ovosezonskim natjecanjima.

Riteh Racing Team djeluje u sklopu Tehničkog fakulteta od 2007. godine, a danas broji čak 45 članova. Već niz godina mentor je prof. dr. sc. Sanjin Braut, dok su u sezoni 17./18. voditelji tima studenti Matija Prprović i Tibor Kezelj. Sveučilište u Rijeci je također prepoznalo projekt kao iznimno važan za Sveučilište, grad i regiju.

U svojih deset godina rada Riteh Racing Team uspješno je izradio pet prototipova malih trkaćih bolida (RRCX, RRC11, RRC2-evo, RRC3 i RRC4) s kojima se natjecao na Formula Student natjecanjima te postigao odlične rezultate. RRT je u kolovozu prošle godine, u Gyoru (Mađarska), bio jedini hrvatski natjecateljski tim te ujedno i jedini tim s prošlogodišnjim rezultatom.

Ove sezone fokusirani su na dva glavna zadatka – poboljšanje zadnjeg bolida, RRC4, i izrada koncepta prvog električnog  bolida u regiji, RRC5. Posebnosti koje karakteriziraju ovogodišnji bolid RCC4 su ponajprije česta i pouzdana testiranja, ali i olakšanja na svim segmentima, poput magnezijskih felgi i aerodinamičnog paketa.

Ovosezonski plan je odlazak na Formula Student natjecanje u Italiji koje će se održati od 19. do 23. srpnja, te natjecanje u Češkoj u kolovozu. Formula Student je najprestižniji i najcjenjeniji studentski projekt na svijetu podržan od strane Instituta inženjera strojarstva (Imeche). Smisao projekta je angažirati studente da osmisle, konstruiraju, izrade, ekonomiziraju i prezentiraju bolid (formulu).

Kako bi natjecanje prošlo bez poteškoća, od velike je važnosti da bolid bude testiran i vozač uvježban, zbog čega Riteh Racing Team svaki vikend održava testiranje bolida na Grobniku.

Više o njihovim uspjesima i budućem napretku tima možete saznati na njihovoj službenoj web-stranici i na Facebooku.