VIDEOREPORTAŽA

21.12.2018.

RInovatoRI - mladi čije će ideje mijenjati grad

Autor: Sanja Kapidžić

RInovatoRI su mladi riječki kreativci koji kroz novi program u Domu mladih svoje poduzetničke ideje timski pretvaraju u stvarnost. U svijet poduzetništva ulaze kroz igru, zabavu, interakciju i praktične primjere, i to odlazeći u posjet uspješnim riječkim poduzećima, na izlete kako bi prisustvovali zanimljivim događanjima te primajući prave stručnjake u goste. Sva ta iskustva iz prve ruke pomoći će im u osmišljavanju vlastite poslovne ideje – prvog start-up projekta.

Nakon uspješnog provođenja programa Kreativno-edukativne škole za mlade poduzetnike (K.E.Š.), a uvažavajući zahtjeve polaznika (učenika viših razreda osnovnih škola) te promjene u ekonomskom i društvenom okruženju u posljednjem desetljeću, Odjel gradske uprave za poduzetništvo i Dom mladih Rijeka predložili su promjenu koncepta i imena mladima dobro znanog programa.

RInovatoRI su mladi riječki kreativci koji kroz novi program u Domu mladih svoje poduzetničke ideje timski pretvaraju u stvarnost. U svijet poduzetništva ulaze kroz igru, zabavu, interakciju i praktične primjere, i to odlazeći u posjet uspješnim riječkim poduzećima, na izlete kako bi prisustvovali zanimljivim događanjima te primajući prave stručnjake u goste. Sva ta iskustva iz prve ruke pomoći će im u osmišljavanju vlastite poslovne ideje – svog prvog start-up projekta.Novi koncept pod nazivom RInovatoRI uključuje interakciju polaznika s gospodarskim subjektima, neposredni uvid u poduzetničku praksu, rješavanje realnog problema odabranih poduzeća kroz timski rad, prepoznavanje tržišnih potreba i osmišljavanje inovacija radi njihova namirenja ili unaprjeđenja ponude. Namjera je da RInovatoRI izrastu u riječki brend, koji će okupiti angažirane učenike i učenice te ih diferencirati prema novostečenim znanjima, vještinama i rezultatima.

Program RInovatoRI provodi se kroz tri programske cjeline: redoviti cjelogodišnji program, vikend-škola i ljetni program. Redoviti program sastoji se od rješavanja konkretnog problema nekog riječkog poduzeća te osmišljavanja startup projekta, uz studijska putovanja i posjete te gostovanja stručnjaka iz prakse. Vikend-škola bit će posvećena jednoj aktualnoj poduzetničkoj temi, dok će u ljetnom programu polaznici također osmišljavati i razrađivati vlastitu poslovnu ideju.

Program RInovatoRI je pokrenut, realiziran i sufinanciran od strane Grada Rijeke – Odjela gradske uprave za poduzetništvo i Doma mladih Rijeka, uz podršku Hrvatske udruge poslodavaca Rijeka.