"3D Fess Slices"

07.11.2017.

Riječki znanstvenici razvili model nosnih šupljina koji će se prodavati na svjetskom tržištu

Na Medicinskom fakultetu predstavljen je anatomski model nosnih šupljina i paranazalnih sinusa "3D Fess Slices", namijenjen studentima medicine i predviđen za komercijalizaciju, koji su razvili znanstvenici i stručnjaci Medicinskog i Tehničkog fakulteta iz Rijeke.

Na Medicinskom fakultetu predstavljen je u ponedjeljak anatomski model nosnih šupljina i paranazalnih sinusa
Foto: press materijal

Uz pomoć tog modela lakše se i kvalitetnije savladava nastava anatomije i otorinolaringologije. Ujedno je potpisan ugovor između Medicinskog fakulteta i tvrtke Tabletop iz Rijeke, koja će proizvoditi anatomske modele tehnikom trodimenzionalnog tiskanja, te ih staviti na tržište.

"3D Fess Slices" nastao je u suradnji istraživača pod vodstvom Darka Manestra i Svena Maričića s Medicinskog fakulteta i Mladena Perinića s Tehničkog fakulteta.

Poduzetničko potporna institucija Sveučilišta u Rijeci Step Ri nastavit će sa sufinanciranjem dijela troškova predstavljanja proizvoda na sajmovima. Time se ostvaruje cilj transfera tehnologija na tvrtku iz neposrednog okruženja Sveučilišta, čime se ostvaruje korist za znanstveno-istraživačku djelatnost i gospodarstvo, kazao je direktor razvoja Step Ri Neven Tamarut.

Cijena još nije utvrđena, a kretat će se u rasponu od 100 do 300 američkih dolara, ovisno o interesu tržišta i procijenjenoj poziciji proizvoda. Na tržištu postoje slični modeli, ali ne i takav koji prikazuje taj dio glave iz frontalnog očišta, rečeno je.

Dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina poručio je da takve inicijative nedostaju Hrvatskoj, odnosno hrabrosti da se dobre ideje pokušaju ostvariti i plasirati na tržište.