U Rijeku stižu budući liječnici iz cijele Europe

19.07.2017.

Riječki Medicinski fakultet predstavio Studij medicine na engleskom jeziku

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen Studij medicine na engleskom jeziku za akademsku godinu 2017/2018.

Studij medicine na engleskom jeziku

Studij medicine na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci predstavlja doprinos reformi hrvatskog školstva, prilagođava se standardima EU i uklapa u europsku edukacijsku mapu. Time jača svoj položaj na znanstvenoj karti Europe i svijeta i doprinosi internacionalizaciji Sveučilišta, a grad Rijeku svrstava na kartu brojnih gradova koji studentima nude mogućnost studiranja medicine na engleskom jeziku u skladu s najsuvremenijim trendovima visokoškolskog obrazovanja. Tako se Medicinski fakultet u Rijeci pridružio fakultetima u Zagrebu i Splitu, koji svoje programe studiranja na engleskom jeziku uspješno provode već više godina.

Konferenciji su prisustvovali prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, koja je ovom prilikom pohvalila projekt, tim više što je riječ o studiju koji traje šest godina i koji u sebi uključuje klinička znanja. Dodala je kako Studij medicine na engleskom jeziku doprinosi kvaliteti te internacionalizaciji Sveučilišta u Rijeci koje se i dalje sustavno otvara prema susjednim zemljama i svijetu.

Profesorica Sanja Štifter, voditeljica Studija na engleskom jeziku, predstavila je nastavni program te istaknula kako je uspješno okončan prvi upisni rok pri čemu je od dvadeset i četiri prijavljenih bodovni prag prešlo petnaest budućih studenata, koji dolaze iz Njemačke, Italije i Francuske.

Upisna kvota Studija medicine na engleskom jeziku definirana je brojem od trideset studenata, a nakon prvog ispitnog roka, koji je održan u Rijeci i  Kölnu, uspješno je upisano pedeset posto ukupne kvote.  U tijeku su prijave za jesenski upisni rok. Cijena studija po godini iznosi devet tisuća eura.

Profesor Saša Ostojić, prodekan za razvojne programe istaknuo je kako se radi o projektu generacije te da je u svojoj 62. godini postojanja Fakultet dokazuje punu zrelost. Nadodao je kako je Rijeka oduvijek bila dobar domaćin, pa tako i svim svojim studentima, te grad poznat po multikulturalnosti.

Dekan Tomislav Rukavina naveo je nužnost promjena i istaknuo da će Fakultet ustrajati na kvaliteti te da Studij medicine na engleskom jeziku doprinosi daljnjem razvoju i kvaliteti, kako studenata tako i nastavnog kadra. Želja mu je da studenti uz najbolje moguće obrazovanje Rijeku prepoznaju kao grad u kojem vrijedi studirati i živjeti.

Studij Medicine na engleskom jeziku u prvoj godini upisuje trideset polaznika, a cilj Medicinskog fakulteta i riječkog Sveučilišta je da se idućih godina upisne kvote povećaju.