VIDEO

22.10.2019.

Proglašenjem najboljih filmova zatvoren ovogodišnji STIFF

Na ovogodišnjem, šestom Međunarodnom studentskom filmskom festivalu publika je imala prilike pogledati 45 filmova od kojih su se 42 natjecala za nagrade najboljih. Osim filmova, u sklopu STIFF-a održan je i bogat popratni program edukacije, studije slučaja, razgovora s publikom i noviteta festivala - izložbe GIF-ova u Palachu. Od 42 naslova koji su se natjecali za nagradu najboljeg u kategoriji igranog, dokumentarnog i animiranog filma, nagrađena su tri filma, a žiri je dodijelio i tri posebna priznanja u svakoj kategoriji.

Foto: press, STIFF festival 2019.
Film "Sestre" najbolji je dokumentarni film STIFF-a

U kategoriji najboljeg igranog filma, tročlani žiri u sastavu scenarista Giovannija Robbiana, prošlogodišnjeg dobitnika posebnog priznanja Damiana Kocura i studentice filmske režije Mare Prpić, dodijelio je glavnu nagradu filmu “Prostori” autora Azedinea Kasra. Alžirsko-francuski film osvaja titulu najboljeg za "najuvjerljiviju priču, tečnost i naglašenu zrelost filma te stvarne heroje od krvi i mesa i njihovu emotivnu vezu koju stvaraju ne samo međusobno nego i s publikom."

Foto: press, STIFF festival 2019.
Film "Prostori" najbolji je igrani film

Posebno priznanje dobila je Nikica Zdunić za film "Sovjetski psi" za "brigu o svakom elementu koji sačinjava film, za stvaranje inovativnog filmskog jezika što je velik pothvat u današnjoj kinematografiji, te za uspješno kršenje pravila staromodnih narativnih pravila".

U dokumentarnoj kategoriji, žiri u sastavu Morane Ikić Komljenović, producentice, Antigoni Papantoni, selektorice Diversions Short International Film Festivala i studentice Maje Stojić glavnu je nagradu dodijelio filmu "Sestre" redatelja Michala Hytrosa. "Sestre' je suptilan i intiman portret svakodnevnog života unutar zidina samostana u Poljskoj gdje časne sestre s nježnošću, tolerancijom i poštovanjem dijele svoje dane, živote i strahove. Ovaj diskretni film iscrtava starost iz potpuno druge perspektive te nudi ekskluzivan uvid u život koji nemamo često mogućnost vidjeti", zaključio je žiri.

Foto: press, STIFF festival 2019.
"Sigurno mrtvi" o hipohondriji bio je najdraži publici

Film Restartove škole dokumentarnog filma, "Sigurno mrtvi" autora Ivana Grgura dobio je nagradu publike kao i posebno priznanje žirija, uz obrazloženje: "Ovaj film donosi nam priču o hipohondriji u modernim vremenima istražujući filmski jezik i stil na nepredvidive načine. Strah od smrti, zaokupljenost brigom o zdravlju, googlanje i panika, prikazani su kroz kreativne i organske asocijativne metafore s kojima se, nažalost, mnogi od nas, mogu poistovjetiti."

O najboljem animiranom filmu ove su godine odlučivali Niko Radas, autor "Neobične kupke gospodina Otmara" koji je u sklopu gostujućeg programa Diversions Festivala otvorio ovogodišnji STIFF; Lina Tsivian, prošlogodišnja pobjednica s filmom "Ja nisam robot" i Dean Hamer, student animacije. Žiri je nagradu za najbolji animirani film dodijelio filmu "Zmaj" autora Martina Smatane, uz obrazloženje: "Interesantni i funkcionalni simbolički prikaz životnog vijeka kroz dizajn karaktera. Grafički vizualno bogat: teksture, atmosfera i palete. Film je za sve uzraste."

Foto: press, STIFF festival 2019.
"Zmaj" je najbolji animirani film festivala

Potresni dokumentarno-animirani film "Vrijedno svake lipe" dobio je posebno priznanje zato što "iskorištava pun potencijal animacije kao medija za ispričati eksplicitne teme bazirane prema pravim osobnim događajima. Posebnu težinu sadržaja daje sama činjenica da se radi o stvarnim iskustvima. Važno je podignuti pitanje i problematiku vezanu za eksploataciju i dehumanizaciju prostitucije." Autori filma su: Ilona Yudin, Paz Bernstein, Muli Asido, Erika Cumpton, Adam Magrala, Yael Solomonovich, Lara Buyom, Sarai Abergel, Guy Livnat i Noy Friman.

Međunarodni studentski filmski festival posvećen je studentskom i debitantskom filmu čija je svrha predstavljanje najbolje svjetske studentske produkcije široj publici. STIFF organiziraju Udruga Filmaktiv i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina. Podupiru ga Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Sveučilište u Rijeci, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Zatvaranje festivala STIFF 2019. u Art-kinu pogledajte u prilogu Hane Barić i Ane Šumanović, a njihove kronike s cijelog festivala dostupne su OVDJE.