VIDEO: Rijeka psihologije

21.02.2018.

Prikriveno kockanje u videograma zamka je za djecu

Autor: Damir Jevtić

U sklopu programa Rijeka psihologije u ogranku Gradske knjižnice Rijeka na Trsatu održalo se predavanje pod nazivom „Prikriveno kockanje u videoigrama - zamka za djecu“. Predavanje su održali psiholog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a i autor knjige „Igre na NEsreću“ Pino Tuftan te nastavnicu u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u Rijeci, profesor kemije Jasmin Poljak i profesor povijesti i filozofije Josip Naglić.

U sklopu programa Rijeka psihologije u ogranku Gradske knjižnice Rijeka na Trsatu održalo se predavanje pod nazivom „Prikriveno kockanje u videoigrama - zamka za djecu“. Predavanje su održali psiholog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a i autor knjige „Igre na NEsreću“ Pino Tuftan te nastavnicu u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi u Rijeci,  profesor kemije Jasmin Poljak i profesor povijesti i filozofije Josip Naglić.

Dok je kockanje djeci zabranjeno zakonom, igre su djeci oduvijek bile omiljeni način razvoja vještina. No, razvojem online igara i dostupnosti interneta, igre danas često sadrže tzv. „kutije s plijenom“ (engl. lootbox), koje, iako su nasumične virtualne nagrade za pobjedu, u jednom trenutku postaju dostupne i za novac. „Ovakve igre zapravo su pseudoigre jer je sva pažnja usmjerena na kompulzivno otvaranje kutija s nagradom“, upozorili su predavači objašnjavajući mehanizme koji vode u ovisnost o kocki.

Kroz primjere i statistiku pokazali su štetnost takvih pseudoigara te ukazali na odgovornost proizvođača, kao i mogući načini borbe protiv predatorskih izdavača.

Više o ovom problemu u video prilogu rekli su nam Pino Tuftan i Jasmin Poljak.