Dani posvećeni bojama

08.04.2019.

Otvoreno 17. izdanje Festivala znanosti: Zemlja nije ravna ploča, evolucija je činjenica

Autor: Smiljana Radović Lagator

U Gradskoj vijećnici održano je svečano otvaranje 17. Festivala znanosti posvećenog bojama, koji do 13. travnja u Rijeci i okolici donosi više od 150 događanja za sve uzraste.

U Gradskoj vijećnici održano je svečano otvaranje 17. Festivala znanosti posvećenog bojama, koji do 13. travnja u Rijeci i okolici donosi više od 150 događanja za sve uzraste.

Ovogodišnji Festival znanosti svečano je otvorio zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, istaknuvši kako je na svakom koraku vidljivo kako se ovaj projekt već niz godina provodi s puno energije, entuzijazma i profesionalnosti.

„Zemlja nije ravna ploča. Cjepiva funkcioniraju. Bili smo na Mjesecu. Globalno zatopljenje je dokazano. Evolucija je činjenica. Chemtrailsi su teorija zavjere“

„Uistinu ste uspjeli znanost približiti svima, učiniti je jednostavnom, svakodnevnom, pristupačnom i zanimljivom, a to je najveći uspjeh ovoga festivala“, kazao je zamjenik gradonačelnika Filipović, dok je zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula istaknuo kako je Festival znanosti nešto što najviše treba hrvatskom društvu.

Prof. dr.sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, istaknula je kako u trenutno vladajućoj kulturi ignorancije popularizirati znanost važnije nego ikada. Osvrnula se na poruke o važnosti borbe za znanost, koju je putem Facebook stranice riječkog dijela programa Festivala znanosti uputio organizacijski odbor: „Zemlja nije ravna ploča. Cjepiva funkcioniraju. Bili smo na Mjesecu. Globalno zatopljenje je dokazano. Evolucija je činjenica. Chemtrailsi su teorija zavjere“.

Poziv svima da se među mnoštvom zanimljivih programa nađu nešto za sebe uputila je predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković.

Tako je nakon otvorenja održana tribina u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i udruge Universitas „Glasaj za Europu/Glasaj za znanost“ sa ciljem senzibiliziranje studenata, ali i šire javnosti o važnosti i ulozi europarlamentarnih izbora.

Do subote će se radionice i predavanja održavati Prirodoslovnom muzeju, Astronomskom centru Rijeka i na brojnim lokacijama Sveučilišta u Rijeci, a javna popularna predavanja u popodnevnim satima na Kampusu, u prostoru Akvarija te u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Raspored istaknutih događanja u Rijeci dostupan je na facebook stranici Festival znanosti Rijeka  i na mrežnim stranicama Festivala znanosti