FOTOGALERIJA

19.10.2017.

Otvoren Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Autor: Smiljana Radović Lagator

U zgradi Sveučilišnih studija otvoren je jednodnevni Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Rijeci, na kojemu se na jednom mjestu predstavljaju stipendije i drugi oblici financijske potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.

U zgradi Sveučilišnih studija otvoren je jednodnevni Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Rijeci, na kojemu se na jednom mjestu predstavljaju stipendije i drugi oblici financijske potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.

Riječ je o šestom sajmu na riječkom sveučilištu, dok u Zagrebu manifestacija ima dvanaestogodišnju tradiciju. Svoje stipendije i studijske programe predstavlja više od 40 izlagača iz Hrvatske i čak 12 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Osim institucija, stipendije i programe predstavljaju i veleposlanstava, inozemni kulturni centri, nevladine udruge, zaklade i tvrtke.

Austrija među najpoželjnijim destinacijama

Austrija, kao zemlja partner ovogodišnjeg Sajma, sa svojih 18 izlagačkih institucija, predstavlja austrijski sustav visokog obrazovanja te stipendije dostupne hrvatskim studentima za studiranje u Austriji. Prema podacima UNESCO-a iz 2016., Austrija je treća najpoželjnija destinacija za studij za hrvatske studente.

Kako je u ime organizatora sajma istaknuo izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja Ninoslav Šćukanec, osim prezentacije ponude studiranja i stipendiranja, cilj Sajma je otvoriti stručnu i javnu raspravu o aktualnim temama obrazovne politike u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na socijalnu dimenziju visokog obrazovanja.

U zgradi Sveučilišnih studija otvoren je jednodnevni Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Rijeci, na kojemu se na jednom mjestu predstavljaju stipendije i drugi oblici financijske potpore, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.„Svatko treba imati mogućnosti upisati i uspješno završiti studij, a ranjive skupine moraju imati pristup javnim programima financijske pomoći,“ kazao je Šćukanec.

Na ovogodišnjem Sajmu predstavlja se više tisuća dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu koje dodjeljuju različite institucije. Ministarstvo znanosti obrazovanja je osiguralo je čak 4.600 dodatnih socijalno-ekonomskih stipendija godišnje, i to uz pomoć europskih fondova, a po prvi put će se dodijeliti i 3.400 godišnjih STEM stipendija godišnje, s time da za STEM stipendije neće biti otvoren natječaj, već će se uspješni studenti probirati u suradnji s visokim učilištima.

Stipendije Grada Rijeke

Na tzv. „riječkom kutku“ predstavljene su stipendije Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije. Upravo je danas Grad Rijeka raspisao natječaje za dodjelu stipendija darovitim učenicima i studentima, zatim studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke te natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima prema socijalnim kriterijima.

„Izuzetno sam ponosan što smo potrebnu stipendiranja prepoznali odavno, od samog osnivanja Rijeke kao jedinice lokalne samouprave. Još od 1993. godine dodjeljujemo stipendije za darovite učenike viših razreda srednjih škola i studente, potom smo pokrenuli stipendije za deficitarna zanimanja, a upravo na poticaj Instituta za visoko obrazovanje uveli smo i stipendije za učenike i studente lošijeg socio-ekonomskog statusa,“ kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Osim što dodjeljuje stipendije za vukovarske studente, Grad Rijeka od početka podupire i održavanje Sajma stipendija i visokog obrazovanja u Rijeci.