Sveučilište u Rijeci

05.03.2020.

HERItage Conference 2020 okupit će vrhunske znanstvenike iz čitave Europe

Konferencija “The Role of Cultural Heritage in Socio-Economic Development and Preservation of Democratic Values – HERItage”, koju u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU organizira Sveučilište u Rijeci u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, okupit će od 11. do 13. ožujka u Opatiji vrhunske stručnjake i znanstvenike iz čitave Europe.

Foto: Sveučilište u Rijeci
Foto: Sveučilište u Rijeci

- Heritage Conference je središnje znanstveno događanje u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, podržano i od hrvatske Vlade i od Europske komisije čiji će predstavnici sudjelovati u radu konferencije. Iako je tematski konferencija vezana prvenstveno uz društvene i humanističke znanosti, konferencija će u raspravi kroz tri osnovna tematska stupa i povezana pitanja uključiti i STEM područje, jer za kvalitetno razumijevanje svakog društvenog pitanja nužna je interdisciplinarnost, kazala je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija na tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljen program događanja.

Uz 170 aktivnih sudionika, predstavnika akademske zajednice i istraživača iz više znanstvenih područja, konferenciji HERItage će prisustvovati i oko 150 slušatelja zainteresiranih za važna pitanja koja će otvoriti ovaj međunarodni skup. Naime, glavne teme su uloga sveučilišta u promociji i očuvanju kulturne baštine, uloga znanstvenih istraživanja u jačanju očuvanja industrijske baštine te izazovi i prilike digitalnih transformacija u očuvanju i razvoju kulturne baštine.

Razvoj društvenih i humanističkih znanosti

Raspravljat će se i o drugim važnim aspektima razvoja društvenih i humanističkih znanosti u Europi, a sukladno tome, panel rasprave i plenarna izlaganja odnose se na pitanja koja su danas izrazito aktualna: od europskog identiteta i naslijeđa manjina, preko turističke valorizacije industrijskog i kulturnog naslijeđa, do robotike i umjetne inteligencije.

- Digitalna transformacija danas je ključna u proučavanju kulturne i povijesne baštine, jer tehnologija nam omogućuje kvalitetnije razumijevanje tog naslijeđa, ali i njegovo očuvanje, a upravo će to biti jedna od tema konferencije. Činjenca da je Europska komisija Sveučilištu u Rijeci pružila priliku organizacije ovako značajnog međunarodnog skupa, čiji će zaključci imati velik utjecaj na znanstvenu zajednicu, potvrda je kvalitete našeg rada koja je prepoznata u međunarodnim okvirima, rekao je pomoćnik rektorice za međunarodnu suradnju te redoviti profesor na Tehničkom fakultetu Saša Zelenika.

Teme konferencije povezane su i s programom Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, čiji će predstavnici također sudjelovati u raspravama. Tako će HERItage Conference 2020 biti i mjesto susreta akademske zajednice, aktera kreativne industrije te kreatora institucionalnih politika na nacionalnoj i europskoj razini, budući da će u otvorenju skupa, ali i raspravama, nazočiti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljan Koržinek, predstavnici Europske komisije, kao i čelnici europskih sveučilišta.

Gospodarski učinak

Plenarni govornici na konferenciji su jedan od najistaknutijih suvremenih europskih filozofa Étienne Balibar, profesor arhitekture Carlo Blasi koji sudjeluje u projektu rekonstrukcije katedrale Notre Dame u Parizu te  Danica Kragić Jensfelt, članica švedske Akademije znanosti i jedan od vodećih autoriteta u istraživanju umjetne inteligencije, strojnog učenja i robotike, ujedno i alumni Sveučilišta u Rijeci.

HERItage Conference 2020 financira se sredstvima Europske unije iz programa „Obzor 2020.: Europa u promjenjivom svijetu – uključiva, inovativna i promišljena društva” sa 250 tisuća eura, što znači da će konferencija imati i značajan gospodarski utjecaj na lokalnu zajednicu kojoj će transferirati oko dva milijuna kuna financijskih sredstava.

- Obzor 2020 u sklopu kojeg se održava ova konferencija je trenutačno najznačajniji i najizdašniji europski fond posvećen znanstvenoj zajednici, s dvije osnovne ideje. Jedna je širenje izvrsnosti i sudjelovanja, usmjerena na smanjivanje podjele između zemalja i regija EU u iskorištavanju rezultata istraživanja i inovacija (…), a druga promicanje suradnje između znanosti i društva, razvijanje aktivnog interesa mladih generacija za znanost, kazala je Marina Vicelja Matijašić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu te članica organizacijskog odbora konferencije HERItage.

Održive politike Sveučilišta

S ciljem aktivnog uključivanja novih generacija znanstvenika, kao uvod u konferenciju održat će se i radionica za doktorande, koja će okupiti četrdesetak mladih znanstvenika iz Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja.

- Konferencija će biti organizirana u skladu s održivim politikama Sveučilišta u Rijeci, što znači da će većina materijala biti u digitalnom obliku, a svi fizički materijali izrađeni su od obnovljvih sirovina. Također, na samoj konferenciji neće se koristiti jednokratna plastika, kazala je rukovoditeljica Centra za EU projekte riječkog Sveučilišta Nataša Jakominić Marot.

Više informacija o HERItage Conference dostupno je na službenim stranicama događanja: http://heritage.uniri.hr/.