VIDEOREPORTAŽA

12.12.2017.

Građanski odgoj u praksi: Izbjeglice iz Afganistana upoznale riječke učenike

Autor: Sanja Kapidžić

U organizaciji Grada Rijeke i Udruge Are You Syrious?, u Rijeci je tijekom vikenda, 9. i 10. prosinca 2017., boravila skupina od sedmero izbjeglica iz Afganistana, koji su zatražili azil u Hrvatskoj. Izbjeglice trenutno borave u Zagrebu, u prihvatilištu Porin, te čekaju odgovor na zahtjev za međunarodnom zaštitom. Svi oni u našoj zemlji žele učiti, raditi i živjeti jedan normalan život.

U organizaciji Grada Rijeke i Udruge Are You Syrious?, u Rijeci je tijekom vikenda, 9. i 10. prosinca 201.7, boravila skupina od sedmero izbjeglica iz Afganistana, koji su zatražili azil u Hrvatskoj. Izbjeglice trenutno borave u Zagrebu, u prihvatilištu Porin, te čekaju odgovor na zahtjev za međunarodnom zaštitom.

Organizacijom njihova dolaska i boravka u Rijeci, Grad Rijeka želi doprinijeti procesu bolje integracije i socijalizacije ljudi koji su pritisnuti teškim životnim nedaćama bili prisiljeni napustiti svoje domove, odnosno na dugom putovanju u sigurnost, odlučili ostati u Hrvatskoj.

Integracija u hrvatsko društvo

Grad Rijeka sufinancirao je njihov boravak u prostorijama Crvenog križa u Rijeci te organizirao njihov susret s učenicima OŠ-SE San Nicolo koji pohađaju nastavu Građanskog odgoja i obrazovanja.

U organizaciji Grada Rijeke i Udruge Are You Syrious?, u Rijeci je tijekom vikenda, 9. i 10. prosinca 201.7, boravila skupina od sedmero izbjeglica iz Afganistana, koji su zatražili azil u Hrvatskoj. Izbjeglice trenutno borave u Zagrebu, u prihvatilištu Porin, te čekaju odgovor na zahtjev za međunarodnom zaštitom. Na tom su susretu učenici imali priliku iz prve ruke doznati informacije o migracijama, izbjeglištvu i azilu, temama koje inače obrađuju u školskim klupama, ali i o teškom i neizvjesnom putu izbjeglica iz njhovog rodnog Afganistana preko Pakistana, Irana, Turske, Grčke i Srbije do Hrvatske. Podržali su ih i u njihovom nastojanju da se uklope u hrvatsko društvo te istaknuli da je Rijeka grad u kojem se raznolikost, multikulturalnost i tolerancija posebno cijene.

Izbjeglice iz Afganistana u Hrvatsku su došle bez svojih obitelji, a svakodnevicu im olakšava međusobno pomaganje, druženje, učenje hrvatskog jezika, ali i - igranje nogometa. Svoje vještine pokazali su sljedeći dan u Sportsko-rekreacijskom centru "3. maj" na malonogometnoj prijateljskoj utakmici s riječkim olimpijcima i sportašima.

Are You Syrious?

Nevladina organizacija Are You Syrious?, s kojom Grad Rijeka organizira ovaj susret, okuplja oko 200 volontera i volonterki iz preko 29 zemalja svijeta. Pokrenuta je kao inicijativa građanki i građana prije 2 godine i jedino joj je sjedište u Hrvatskoj. Organizacija je do sada provela čitav niz akcija - obnovila granatirani civilni kamp u sirijskoj pokrajini Latakija, izradila mobilne tuševe u tzv. “jungle” kampovima duž srpsko-mađarske granice. Također, izradili su mobilnu kuhinju koja je tijekom zimskih mjeseci omogućavala jedini topli obrok izbjeglicama u Beogradu.

U organizaciji Grada Rijeke i Udruge Are You Syrious?, u Rijeci je tijekom vikenda, 9. i 10. prosinca 201.7, boravila skupina od sedmero izbjeglica iz Afganistana, koji su zatražili azil u Hrvatskoj. Izbjeglice trenutno borave u Zagrebu, u prihvatilištu Porin, te čekaju odgovor na zahtjev za međunarodnom zaštitom. Poslali su tone pomoći u Grčku gdje se nalazi 70.000 izbjeglica te distribuirali stotine tona pomoći duž bivše izbjegličke rute. Podržali su stotine djece u nastavku njihovog obrazovanja u zagrebačkom prihvatilištu za tražitelje azila Porin, a pružaju i psihosocijalnu i pravnu podršku. Stipendirali su jednog tražitelja azila u studiju molekularne biologije na zagrebačkom PMF-u i prekvalificirali sedam tražitelja za zavarivače na zagrebačkom pučkom učilištu. Pomogli su u pronalasku stanova, prijevodu dokumenata i pronalasku posla za azilante te osigurali ljetovanje djeci tražiteljima azila i njihovim mamama i bakama. Otvorili su prvi i jedini Integracijski centar u zajednici na Središću u Novom Zagrebu, koji uključuje i besplatni dućan s odjećom i higijenskim potrepštinama za izbjeglice.