UDRUGA UNIVERSITAS

30.03.2011.

Goran Radman na tribini u organizaciji udruge Universitas

Autor: Iva Črnjar

U riječkom Sveučilišnom kampusu u utorak, 29. ožujka, održana je još jedna tribina u organizaciji Udruge za razvoj visokoga školstva „Universitas“ pod nazivom „Reforma (visokog) obrazovanja: nazire li se svjetlo na kraju tunela?”. Gost tribine bio je Goran Radman, dekan Veleučilišta VERN, a moderatorica tribine prof. dr. sc. Jasminka Ledić, predsjednica „Universitasa“.

Goran Radman

Tribina je privukla veliki broj studenata i sveučilišnih nastavnika koji su pažljivo slušali izlaganje dekana Radmana, a zatim potaknuli i vrlo zanimljivu te konstruktivnu raspravu o sadašnjosti i budućnosti hrvatskog visokoškolskog obrazovanja.

Dekan Goran Radman govorio je prije svega o aktualnim i gorućim pitanjima koja se tiču opće društvene situacije u Hrvatskoj, a vezana su uz hrvatski obrazovni sustav. Istaknuo je da se prema najnovijim istraživanjima broj visokoobrazovanih u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina udvostručio: s 9,4% koliko je iznosio u prošlom stoljeću, sada se popeo na 20%. Usprkos tome, Hrvatska je i dalje daleko ispod europskog prosjeka, odnosno ipak ima dva puta manje visokoobrazovanih nego jedna prosječno razvijena europska država. Radman tvrdi da je problem ponajprije u starom i nesuvremenom obrazovnom sustavu. Njegovu neefikasnost potvrđuje i činjenica da gotovo 90% srednjoškolaca nakon završetka srednje škole nastavlja svoje školovanje, no samo trećina završi upisani fakultet, a trećina od te trećine završi ga u roku. Zaista poražavajući podaci koji nas bacaju na dno europske ljestvice efikasnosti obrazovnog sustava.

Govorio je i o razlikama između sveučilišnog i stručnog studija, naglasivši da se stručni studij oduvijek smatra manje vrijednim, a čini mu se da će tako i ostati. On predlaže uvođenje obrazovnog sustava u Hrvatskoj kao jedinstvenog sustava binarnog karaktera, sveučilišnog i stručnog, koji bi imao zajednički cilj. Radman je istaknuo primjer riječkog Sveučilišta kao sveučilišta koje se mijenja i želi postati prepoznatljivo u društvu, te zna što želi.

Na pitanje jednog od gostiju što bi studenti trebali zapamtiti na kraju ove tribine, Radman je odgovorio: obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje. Studenti bi se, prema njegovom mišljenju, trebali više društveno angažirati jer su pitanja o kojima se na tribini raspravljalo od velike važnosti za njih. Također je istaknuo i da Hrvatskoj nedostaje političko vodstvo koje bi znalo i bilo spremno jasno artikulirati ono što želi. Dotad, dragi studenti, vrijeme je da se izvučemo iz vlastite kolotečine, uhvatimo u koštac s gorućim pitanjima visokoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj, kao što je primjerice novi prijedlog zakona o visokom obrazovanju, te se napokon počnemo baviti onime što je naša budućnost, ali i budućnost onih koji dolaze nakon nas.

 

Rubriku Y generacije Multimedijalnog portala Grada Rijeke možete pratiti na Facebooku, Twitteru i Tumblru. Postanite naš obožavatelj i pratitelj te prvi saznajte sve važne novosti.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 3