170 događanja na 30 lokacija

03.04.2019.

Festival znanosti posvećen bojama od 8. do 13. travnja u Rijeci i okolici

U Rijeci i okolici od 8. do 13. travnja održat će se sedamnaesti Festival znanosti koji na čak 30 lokacija u Rijeci i okolici donosi više od 170 događanja za sve uzraste. Ove godine festivalska događanja posvećena su – bojama.

Ovogodišnji Festival znanosti najavili su prof. dr. sc. Alen Ružić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci, izv. prof. dr.sc. Vedrana Mikulić Crnković, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti, te Marina Peranić - Ševeljević, savjetnica za školstvo u Odjelu za odgoj i školstvo Grada Rijeke

Otvorenje Festivala znanosti je u ponedjeljak, 8. travnja, u 11 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, nakon čega slijedi tribina u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i udruge Universitas „Glasaj za Europu/Glasaj za znanost“, najavio je na konferenciji za medije prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Ružić. Organiziranje tribine potaknuto je preporukama Europske asocijacije sveučilišta koja je svojim članicama predložila da se uključe u promoviranje skorašnjih europskih izbora.

Tribina „Glasaj za Europu/Glasaj za znanost“

„Cilj nam je senzibiliziranje studenata, ali i ukupne javnosti o važnosti i ulozi europarlamentarnih izbora. Tribina je posvećena europskim obrazovnim politikama i utjecaju na kreiranje hrvatskih akademskih prilika pa vjerujem da će dati značajan doprinos u razmatranju ovih tema. Očekujemo da će se raspravljati o okvirnom programu Europske unije za istraživanje inovacije te važnosti članstva Hrvatske u EU za razvoj visokog obrazovanja i znanosti“, istaknuo je prorektor Ružić, dodajući kako vjeruje da će akademska zajednica i mladi ljudi na ovoj tribini dobiti prostor za artikuliranje svojih stavova, vrijednosti i očekivanja od budućnosti nakon skorašnjih izbora za zastupnike Republike Hrvatske u Parlament EU-a.

Tribinu će uvodnim riječima otvoriti rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, a gosti su Boris Jokić, Zoran Kurelić, Sanja Modrić, Tonino Picula, Dubravka Šuica i David Smith. Razgovor će moderirati urednica i voditeljica N1 televizije Nataša Božić Šarić.

Nakon tribine provest će se e-savjetovanje na web stranici Sveučilišta u Rijeci, namijenjeno studentima i akademskoj zajednici, a koje će biti otvoreno do okončanja izbora za Parlament EU. Namjera je zaključke javnog savjetovanja sažeti u jedan dokument sveučilišne riječke deklaracije „UNI.RI.DE“ koji bi se uputio javnosti, odnosno predstavničkim tijelima, te jasno poručio što studenti i akademska zajednica očekuju od političara kada je u pitanju poboljšanje učenja i studiranja u Hrvatskoj.

Znanstveni kafići, predavanja, radionice...

Najavljujući pregršt ostalih događanja, izv. prof. dr.sc. Vedrana Mikulić Crnković, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti, istaknula je kako se ove godine sa željom da građanima predstave svoj rad i znanstvenike, u Festival znanosti uključilo čak 15 sveučilišnih sastavnica, najviše do sada, ali i Zavičajni muzej na Drenovi.

Osim tribine o europskim parlamentarnim izborima, prvi dan Festivala donosi još jednu aktualnu temu, a to je razgovor o izazovima i mogućnostima zapošljavanja mladih, što će u River Pubu započeti u 17 sati. Kao i ranijih godina, bogat program održavat će se u Prirodoslovnom muzeju i Astronomskom centru Rijeka te na brojnim sastavnicama Sveučilišta u Rijeci. Tako će se u utorak i srijedu, 9. i 10. travnja, u popodnevnim satima, u Akvariju na Kampusu održati niz popularnih predavanja koje će zaključiti Znanstveni kafići na teme je li Rijeka zaista 'zeleni' grad te koje su prave boje prava. U petak, 11. travnja, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku slijedi niz zanimljivih predavanja s naglaskom na prirodne znanosti.

I ove godine održat će se Otvoreni dan sveučilišnih odjela, i to u utorak, 9. travnja, u okviru kojih su za građane pripremljena predavanja, radionice, igrokazi, kratka znanstvena izlaganja i dr. Svoja vrata u tjednu Festivala otvorit će i Građevinski fakultet (10. travnja), Pomorski fakultet (11. travnja) te Državni hidrometeorološki zavod – Pomorski meteorološki ured Rijeka.

Program za najmlađe

Program namijenjen najmlađima najavila Marina Peranić - Ševeljević, savjetnica za školstvo u gradskom Odjelu za odgoj i školstvo, ističući kako Grad Rijeka ovu manifestaciju sufinancira od samih njezinih početaka, pogotovo jer se riječka ističe po velikom broju sadržaja u koje se uključuju predškolci te učenici osnovnih i srednjih škola.

„Djeci i mladima znanost je potrebno predstaviti na zabavan, kreativan i jednostavan način kroz sadržaje kojima Festival znanosti i ove godine obiluje“, rekla je Peranić - Ševeljević.

Najavila je manifestaciju Vrtići za vrtiće koja će okupiti 22 predškolske ustanove te oko 500 predškolaca. Mališani će svoje radove predstavljati u Prirodoslovnom muzeju u srijedu, 10. travnja, od 10 do 12 sati. U četvrtak, 11. travnja, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke svoje projekte na temu „Boje“ izložit će 9 osnovnih te 8 srednjih škola u sklopu programa Škole za škole.

Iz programa posebno je izdvojila interaktivnu izložbu "Inteligencija biljaka", u organizaciji Centra za promociju nauka iz Beograda i Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, čije će otvorenje biti u ponedjeljak, 8. travnja, u 17 sati u Prirodoslovnom muzeju.

Građani će se o Festivalu znanosti moći  informirati na štandu na Korzu od 3. do 12. travnja, od 10 do 16 sati, te sudjelovati u "Znanosti na Korzu" svakoga dana tijekom festivalskog tjedna, od 12 do 14 sati.

Festival znanosti održava se u više od 20 gradova diljem Hrvatske. Organizator je riječka Udruga Zlatni rez u suorganizaciji Sveučilišta u Rijeci, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, te uz brojne suorganizatore (Prirodoslovni muzej Rijeka, Akademsko astronomsko društvo Rijeka, Društvo matematičara i fizičara, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas i Sveučilišna knjižnica Rijeka).

Raspored istaknutih događanja u Rijeci dostupan je OVDJE, a sva događanja u okviru  na internetskoj stranici Festivala znanosti.