Promjena lokacije

08.05.2019.

"Europski tjedan mladih" zbog lošeg vremena seli u Dom mladih

Zbog loše vremenske prognoze, aktivnosti koje su u sklopu Europskog tjedna mladih najavljene za sutra, u četvrtak, 9. svibnja, umjesto u Parku Mlaka održat će u Domu mladih (Laginjina ul. 15).

U okviru obilježavanja Europskog tjedna mladih, u četvrtak, 9. svibnja, od 12 do 15 sati, u parku Mlaka mladima će se ponuditi informativno-edukativni kutak gdje će moći dobiti informacije o mogućnostima sudjelovanja u procesima donošenja odluka i demokratskim procesima uoči predstojećih izbora za Europski parlament kao i o mogućnostima aktivnog uključivanja u projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Tako će se u Domu mladih, u četvrtak, 9. svibnja, od 12 sati do 15 sati, održati sljedeće:

  • informativno – edukativni kutak gdje će moći dobiti informacije o mogućnostima sudjelovanja u procesima donošenja odluka i demokratskim procesima uoči predstojećih izbora za Europski parlament kao i o mogućnostima aktivnog uključivanja u projekt Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020. Mladi će se moći upoznati s različitim projektima koji nastaju u zajednici i za zajednicu kao primjerima dobre prakse, moći će se informirati o prilikama za mobilnost mladih u okviru Erasmus + programa te dobiti razne druge informacije shodno njihovom interesu. Također mladi će ovdje moći razmijeniti iskustva s mladima iz drugih zemalja koji borave u našem gradu;
  • eko kutak u kojem će se mladi informirati o važnosti održivog razvoja te će moći sudjelovati u edukativnim aktivnostima vezanima uz pravilnu pripremu i ispravno postupanje s otpadom;
  • debatni kutak u kojem će mladi imati mogućnost raspravljati o temama koje su im važne;
  • rekreativni kutak koji će se formirati s ciljem promicanja zdravih stilova života i skretanja pažnje na važnost rekreacije.

Aktivnosti su planirane s ciljem obilježavanja Europskog tjedna mladih koji se održava diljem Europe pa tako i u našem gradu, uz temu Demokracija i ja.

Organizacija događanja odvija se u suradnji Grada Rijeke i riječkih udruga: Centar tehničke kulture Rijeka i Udruga mladih Korak ispred, koji su ujedno i Eurodesk multiplikatori, Udruga Delta, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter te ustanova Dom mladih Rijeka.

U aktivnostima sudjeluju i sljedeće organizacije/ustanove: Erasmus student network, Active Fitness Centar Rijeka, Sportski klub Pantera, KENDO klub Rijeka, Udruga LORI i ustanove: Rijeka 2020 d.o.o., Komunalno društvo Čistoća d.o.o., Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ.

Aktivnosti u okviru Tjedna mladih Grad Rijeka provodi kroz projekt „LoCall For YOUth – lokalno za mlade!“, u okviru programa Erasmus +, unutar aktualnog Programa za mlade Grada Rijeke te projekta Rijeka - zdravi grad.

Središnja tema Europskog tjedna mladih „Demokracija i ja“ stavljena je u fokus zbog nužnosti sudjelovanja mladih u donošenju odluka i u demokratskim procesima uoči predstojećih izbora za Europski parlament. Također, cilj je, ovom temom, dodatno naglasiti važnost promicanja aktivnog građanstva i sudjelovanja mladih u zajednici te poticanja mladih na korištenje prilika koje im se pružaju u području mobilnosti. Mladi čine vrlo heterogenu društvenu skupinu te će se kroz raznolike sadržaje, organizirane u sklopu Tjedna mladih, održati brojna događanja i aktivnosti u 33 države, sudionice programa Erasmus+ za čiju su koordinaciju i organizaciju zaslužne nacionalne agencije za provedbu E+ programa u suradnji s info mrežom za mlade Eurodesk.