Najavljen projekt "Hrana i zajednica"

27.04.2018.

Civilno društvo i fakulteti zajedno protiv prekomjernog bacanja hrane

Autor: Filip Brnelić

Centar za kulturu dijaloga kreće s projektom „Hrana i zajednica“ kojem je cilj u što većoj mjeri ublažiti razmjere između bačene i donirane hrane kroz društveno korisno učenje i rad. Sudionici projekta će naučiti kako aktivno građanstvo može utjecati na rješavanje stvarnih društvenih problema, a uz Centar, u realizaciji sudjeluju Ekonomski i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, udruga Zelena akcija i još šest organizacija civilnog društva.

Na današnjoj press konferenciji izdvojeno je kako će u projektu sudjelovati sedamdesetak studenata Sveučilišta u Rijeci koji će raditi na stvaranju inovativnih rješenja za probleme bacanja i nedovoljnog doniranja hrane.

Prema riječima voditeljice projekta Ane Bobinac ove dvije teme su usko povezane, pri čemu bi olakšavanje doniranja hrane ublažilo njeno bacanje, a goruće pitanje na koje će studenti i ostali sudionici pokušati pronaći rješenje je distribucija i transport hrane, posebice kada su u pitanju proizvođači i trgovci. U Hrvatskoj se prema istraživanjima baci oko 400 tisuća tona hrane godišnje, a senzibiliziranje mladih ljudi ključno je za smanjenje te brojke. „Društveno korisno učenje je metoda kojom studenti razvijaju svijest o društvenoj problematici, pokazuju trenutna te stječu nova znanja“, rekla je Bobinac te pozvala studente da se jave za sudjelovanje na projektu.

Nenad Vretenar s Ekonomskog fakulteta u Rijeci istaknuo je kako je suradnja ovih aktera nastala u uspješnoj borbi za ukidanje PDV-a na doniranu hranu, kao i da osnovna ideja njihovog rada ostaje smanjenje broja siromašnih i gladnih ljudi. Vretenar je naveo prijeku potrebu za kreiranjem sustavnog rješenja na nacionalnoj razini i nadodao kako će studenti u sklopu projekta moći raditi niz društveno-korisnih aktivnosti kao što je volontiranje u socijalnoj samoposluzi ili izradu istraživanja i znanstvenih radova na ovu temu.

Ema Murić iz Centra za kulturu dijaloga najavila je centralni događaj projekta – međunarodnu konferenciju na temu prekomjernog bacanja i nedovoljnog doniranja hrane koja će se održati 8. i 9. lipnja u Rijeci u organizaciji Centra, Sveučilišta i društva Rijeka 2020, realizatora projekta Europske prijestolnice kulture. Prema najavi, sudjelovat će brojni gosti čiji se rad veže uz hranu i njenu distribuciju, a u lipnju slijede i volonterske akcije za studente poput rada na urbanim vrtovima ili kuhanja s azilantima.

U planu projekta navedeni su i izrada web stranice, održavanje radionica i konferencija, te odlazak studenata u Europski parlament u suradnji s eurozastupnicom Biljanom Borzan, članice tamošnjeg Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Također, najavljeno je i formiranje programa cjeloživotnog učenja na temu pravilnog zbrinjavanja hrane pri Ekonomskom fakultetu.

Sredstva namijenjena za projekt „Hrana i zajednica“ iznose nešto više od milijun kuna od kojih je čak 85% financirano iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak je podržao Ured za udruge Vlade RH.

Više informacija o konferenciji, ali i o projektu može se dobiti putem Facebook stranice projekta Hrana i zajednica