Predstavljen "susjedski" projekt vrtića i Sveučilišta

22.11.2018.

"Čarobni dan" za najmlađe na Kampusu i u vrtiću Đurđice

Kampus kreativnog tima Sveučilišta u Rijeci (KKT), u suradnji s Dječjim vrtićem ''Đurđice”, pokrenuo je projekt ''Čarobni dan'', koji uključuje kratke, kreativne i inovativne radionice iz područja znanosti i umjetnosti za djecu predškolskog uzrasta. Radionice kreiraju i izvode profesori i studenti Sveučilišta u Rijeci.

Kampus kreativnog tima Sveučilišta u Rijeci (KKT), u suradnji s Dječjim vrtićem ''Đurđice”, pokrenuo je projekt ''Čarobni dan'', koji uključuje kratke, kreativne i inovativne radionice iz područja znanosti i umjetnosti za djecu predškolskog uzrasta. Radionice kreiraju i izvode profesori i studenti Sveučilišta u Rijeci.
Foto: Sveučilište u Rijeci, press

Projekt su predstavile pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, voditeljica Kampus Kreativnog tima prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić i ravnateljica dječjeg vrtića ''Đurđice'' Jasna Crnčić.

''Čarobni dan'' samo je jedan od projekata koje organizira KKT Sveučilišta u Rijeci, a koji djeluje u okviru programskog pravca 27 susjedstava (Rijeka 2020 - EPK) s ciljem povezivanja  građana s prostorom i radom sveučilišnog Kampusa i Sveučilišta u Rijeci.

''Ovim projektom Sveučilište u Rijeci nastoji još tješnje surađivati s dječjim vrtićima te želi Kampus predstaviti kao mjesto dostupno svim građanima, a posebno neposrednim susjedima, kao što su i ''Đurđice''. Puno je naših djelatnika na Kampusu koji već rade s djecom i drago mi je da smo projekt približavanja građanima počeli od onih najmlađih'', kazala je prof. dr. sc. Jurdana Šepić, profesorica na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

Kampus kreativnog tima Sveučilišta u Rijeci (KKT), u suradnji s Dječjim vrtićem ''Đurđice”, pokrenuo je projekt ''Čarobni dan'', koji uključuje kratke, kreativne i inovativne radionice iz područja znanosti i umjetnosti za djecu predškolskog uzrasta. Radionice kreiraju i izvode profesori i studenti Sveučilišta u Rijeci.''Dva zaista kvalitetna partnera – Dječji vrtić Rijeka i Sveučilište u Rijeci rade izvrstan posao na popularizaciji znanosti. Projekt je iznimno koristan jer može kod djece vrtiće dobi pobuditi interes za znanost i umjetnost'', naglasila je pročelnica Sušanj.

Ravnateljica Crnčić istaknula je da je od rujna ove godine novi vrtić „Đurđice“ postao i vježbaonica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, tako da budući odgajatelji još tijekom studija mogu steći iskustvo u praksi. „Radionice se održavaju kod nas ponedjeljkom i petkom, ali djeca su bila i u posjetu laboratorijima na Kampusu. Ona uče istražujući i doživljavajući nešto novo ili pak nešto staro, ali na neki novi način“, kazala je.

Profesorica Jurdana Šepić dodala je kako su dosad održane radionice pretežno iz umjetničkoga i STEM područja, sadržaja zanimljivih djeci vrtićke dobi. Istaknula je i kako je ovo projekt otvorenoga tipa i upravo zato što nema financiranje, nego se događa na volonterskoj osnovi, ima mnogo perspektive u budućnosti. ''Koristi od ovakvih aktivnosti dvosmjerne, jer naši nastavnici i studenti vježbaju kako raditi s djecom. Kažu da je najteže neki fenomen objasniti djetetu i ako to uspiješ da ćeš dobro predavati“, zaključila je profesorica.

Kampus kreativnog tima Sveučilišta u Rijeci (KKT), u suradnji s Dječjim vrtićem ''Đurđice”, pokrenuo je projekt ''Čarobni dan'', koji uključuje kratke, kreativne i inovativne radionice iz područja znanosti i umjetnosti za djecu predškolskog uzrasta. Radionice kreiraju i izvode profesori i studenti Sveučilišta u Rijeci.U okviru ''Čarobnog dana'', koji će se odražavati do kraja studenog, djeca imaju priliku iskusiti osam različitih i uzbudljivih aktivnosti iz područja znanosti u umjetnosti. U okviru radionice  Ja kipar/ica – moja prva javna skulptura s profesoricom kiparstva Darijom Žmak i studentima Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci izrađivat će zamišljeni javni spomenik koji bi u budućnosti mogao postati sastavni dio vanjskog prostora Kampusa. Odjel za matematiku zaigrat će predškolce matematičkim slagalicama i fraktalnim strukturama te Tangramom, jednom od  najstarijih slagalica na svijetu. Društvo matematičara i fizičara predstavit će svoju sveznajuću profesoricu Šifricu, koja će djeci otkriti tajne šifriranja, a putujući znanstvenici s Odjela za biotehnologiju izvoditi neobične pokuse od kuhinjskih potrepština i promatrati mušice pod mikroskopom tražeći sličnosti između mušica i ljudi.

Zadnji ''Čarobni dan u studenom'' rezerviran je za izlet u laboratorije Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije, gdje će djeca moći otkriti kako rade 3D printeri i skeneri, laserski daljinometri i uređaji za prikupljanje energije iz okoliša.