NOVI NAČIN STUDIRANJA

25.04.2012.

Bura znanja

Autor: Bruno Vignjević

Osnovni cilj novoosnovane studentske udruge „Bura znanja“ jest pretvaranje sadržaja izvedbenih programa u multimedijalne lekcije koje će besplatno biti dostupne svima na internetu. Multimedijalne lekcije bit će na hrvatskom i engleskom jeziku, a sadržavat će dostupne multimedijalne tehnike – sliku, zvuk, animaciju i video zapis.

bura zanja

Gotovi format bi se distribuirao putem mrežnog portala namijenjenog posebno za svaki kolegij, a koji bi se još dodatno proširio putem socijalnih mreža Facebooka i Twittera. Osnivači udruge Pavao Pahljina i Marin Trošelj poseban naglasak stavljaju na koncepte sadržaja pojedine lekcije koja se može pretraživati unutar i izvan nje. Objašnjenja neke lekcije mogu upućivati na dijelove koncepata ostalih lekcija, ali i na koncepte ostalih kolegija objavljenih na mrežnim portalima drugih kolegija. Time se kreira mreža znanja koja je logički povezana te se nastoji ostvariti multidisciplinarnost i interakcija prilikom znanstvenog istraživanja.

Kao idejni začetak Pahljina i Trošelj navode proučavanje sustava koje je implementiralo Sveučilište Stanford te Khan Academy i RSA.

Lekcije jesu i bit će većinom interaktivne prirode, nakon multimedijalne lekcije studenti će moći rješavati kviz kako bi dodatno provjerili svoje znanje stečeno nakon objašnjenja koncepta u video lekciji. Materijali korišteni prilikom izrade lekcija bit će dostupni putem različitih referenci – znanstvenih članaka, publikacija te literature. Lekcije će posjedovati takvu strukturu koja će omogućavati praćenje individualnog napretka pomoću izdanih vježbi i pitanja za provjeru na kraju svakog tjedna tijekom semestra.

Na taj način i profesori će moći pratiti studentski rad putem platforme sa statističkom obradom rezultata, koje će moći evaluirati i ocjenjivati studentski rad. Iz Bure znanja ističu kako ovim projektom pospješuju kvalitetu studija na Sveučilištu u Rijeci, doprinose provođenju programa cjeloživotnog učenja, a samim time i strategiji poticaja rastu ekonomije, otvaranju radnih mjesta te uspostavi europskog istraživačkog prostora.

 

„ ... Glavna je ideja ovoga pilot projekta prebaciti fazu učenja novoga gradiva iz prostora fakulteta u privatni prostor, i po načelima moderne didaktike, posve je prilagoditi studentu. Student u toj ključnoj fazi mora imati maksimalnu mogućnost prilagodbe, odnosno treba moći sam odrediti gdje će, kada, kako i koliko dugo učiti...“ zaključuje mladi perspektivni dvojac.

Više o udruzi i projektu možete pronaći na mrežnoj stranici www.buraznanja.hr.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1