VIDEO: Sjajna Budi++ ekipa iz CTK Rijeka

22.03.2018.

Antonio Erdeljac, Boris Španić i Simeon Stefanović briljirali na državnom natjecanju iz informatike

Autor: Emilija Sekulić

Trojica polaznika programa za darovite učenike Budi++ Centra za tehničku kulturu Rijeka s Državnog natjecanja iz informatike u Primoštenu kući su se vratila s medaljama – Antonio Erdeljac je svojim radom Boxlio osvojio treće mjesto u kategoriji Razvoj softvera za srednje škole, Simeon Stefanović je drugi u kategoriji Algoritmi - Logo, dok je Boris Španić zadivio svojim mBot simulatorom i osvojio prvo mjesto u razvoju softvera za osnovne škole.

Trojica polaznika programa za darovite učenike Budi++ Centra za tehničku kulturu Rijeka s Državnog natjecanja iz informatike u Primoštenu kući su se vratila s medaljama – Antonio Erdeljac je svojim radom Boxlio osvojio treće mjesto u kategoriji Razvoj softvera za srednje škole, Simeon Stefanović je drugi u kategoriji Algoritmi - Logo, dok je Boris Španić zadivio publiku svojim mBot simulatorom i osvojio prvo mjesto u razvoju softvera za osnovne škole.
Sjajna Budi ++ ekipa s mentorima u CTK Rijeka

Učenik 2. razreda Prve riječke hrvatske gimnazije Antonio Erdeljac razvio je aplikaciju Boxlio koju možemo nazvati Uberom za dostavljače. Riječ je o sustavu, koji korisnicima pomaže prilikom naručivanja i dostavljanja proizvoda. Nakon što kupac postavi svoju narudžbu, sustav automatski pronalazi dostupnog dostavljača na temelju njegove geolokacije. Boxlio je moguće koristiti kao web platformu i kao mobilnu aplikaciju.

Boris Španić s mentorima / Foto CTK RijekaUčenik 8. razreda Osnovne škole Zamet Boris Španić prvo mjesto osvojio je mBot simulatorom – edukacijskim robotom koji omogućuju djeci i mladima da naprave prve korake u programiranju i robotici.

Učenik 7. razreda Osnovne škole Zamet Simeon Stefanović osvojio je šesto mjesto u poznavanju rada programskih jezika Python i C++, a s programskim jezikom Logo posebno se iskazao i osvojio drugo mjesto.

S darovitim polaznicima redovito rade troje mentora, Dino Ilić, Kristijan Vulinović i Ivana Žužić, koji su do prije nekoliko godina bili korisnici programa Budi++, te su i sami osvajali brojne nagrade i priznanja.

CTK Rijeka više od 15 godina omogućuje darovitim učenicima da razvijaju svoje interese i potencijale iz područja informatike. Početkom ove školske godine u Budi++ radionice, koje uključuju radionice programiranja u nekoliko programskih jezika te radionice robotike i 3D modeliranja, uključilo se preko 150 učenika i učenica. Njih 31 sudjelovalo je školskom natjecanju iz informatike, od čega je njih 24 pozvano na županijsko natjecanje. Oni sudjeluju i u natjecanjima u sklopu Croatian Makers Lige, Logo lige te u Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike (HONI).

Projekt Budi++ financijski podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Više u prilogu.