Vrijedna donacija

13.02.2020.

Županija darovala riječkom MMSU-u skulpturu umjetnika Mirka Zrinščaka

Primorsko-goranska županija darovala je Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci skulpturu umjetnika Mirka Zrinščaka pod nazivom "Reljef u drvu" iz 1995. godine.

Primorsko-goranska županija darovala je Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci skulpturu umjetnika Mirka Zrinščaka pod nazivom
Foto: PGŽ

Župan Zlatko Komadina tijekom konferencije za medije u MMSU-u istaknuo je kako Zrinščakova skulptura dolazi na mjesto na koje i pripada. Do tada se nalazila se u atriju zgrade PGŽ-a u Adamićevoj ulici, a nakon rekonstrukcije tog dijela zaključeno je da se koncepcijski više tamo ne uklapa. Stoga je odlučeno da ju je bolje darovati Muzeju, nego je držati pohranjenu u nekoj prostoriji.  

Ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj zahvalio se na donaciji, dok je viša kustosica Ksenija Orelj rekla da su u fundusu ovog muzeja četiri skulpture i jedna skulpturalna cjelina Mirka Zrinščaka, a da je "Reljef u drvu" primjerak iz njegovog ciklusa koji do sada nisu imali u zbirci.  

Slikar, grafičar i kipar Mirko Zrinščak rođen je u Voloskom 1953. godine. Osnivač je Centra za multimedijalna istraživanja Veprinac - Učka i Kolonije za pejzažno kiparstvo i fotografiju. Predstavljao je Hrvatsku, zajedno s još nekoliko umjetnika na Venecijanskom bijenalu 1995. godine. Dobitnik je Nagrade Grada Rijeke (1996. godine) i odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1997. godine. Djela mu se nalaze u zbirkama Moder galerije u zagrebu, MMSU u Rijeci i zbirkama domaćih i inozemnih kolekcionara.