Konferencija "Život u dvije smjene"

03.11.2017.

Žene rastrgane između posla i obitelji, no Rijeka ipak prednjači u rodnoj ravnopravnosti

Ženama u poslovnom svijetu posebno je teško jer su prisiljene pronaći ravnotežu između posla i obitelji. Upravo o ovoj temi danas se govorilo u Gradskoj vijećnici na konferenciji "Život u dvije smjene, pomirenje poslovnog i privatnog", na kojoj je sudjelovala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Ženama u poslovnom svijetu posebno je teško jer su prisiljene pronaći ravnotežu između posla i obitelji. Upravo o ovoj temi danas se govorilo u riječkog Gradskoj vijećnici na konferenciji

Na konferenciji, koja se provodi u sklopu projekta financiranog iz REC (Rights, Equality and Citizenship) programa Europske komisije, bilo je riječi o problemima s kojima se žene susreću na tržištu rada, opterećenosti u privatnoj sferi zbog koje vrlo često trpi karijerni put žene te potencijalnim preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života.

"Kada govorimo o kućanskim poslovima, u 83% slučajeva obavljaju ih žene, a kada se radi o brizi o djeci, u 58% slučajeva svu brigu vode žene. Zaposlene žene uz poslove moraju odrađivati dvostruki teret u obitelji i ovim projektom želimo raditi s poslodavcima da bi stvorili pozitivno obiteljsko okruženje zaposlenih očeva i majki", rekla je Ljubičić.

Lakše usklađivanje obiteljskog i poslovnog života ženama bi se omogućilo otvaranjem ili subvencioniranjem javnih servisa kao što su jaslice, dječji vrtići, dnevni boravci za djecu i dnevni boravci za starije osobe. „Time žena koja se odluči za majčinstvo neće morati birati između obiteljskih obaveza i zaposlenja, niti se bojati otkaza jer brine o obitelji“, ističe pravobraniteljica.

Sudionik konferencije bio je i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović koji je rekao kako pitanje rodne ravnopravnosti u javnim institucijama, državnim tijelima i javnim poduzećima ne bi ni trebalo biti problem u Europi u 21. stoljeću. "No pojava retrogradnih pokreta i udruga ukazuje na potrebu i daje nam za pravo da se tim problemom bavimo s ciljem da se i u Hrvatskoj, kao i u drugim europskim zemljama, rodna ravnopravnost zakonski regulira". Filipović je naveo kako u Gradskom vijeću sjedi 12 vijećnica, odnosno 32%, deset gradskih odjela vode žene, od kojih je posebno istaknuo tri ključna odjela: Financije, Komunalni sustav i Ured Grada. „Rezultati konferencije bit će nam poticaj za brže i adekvatnije rješavanje pitanja vezanih uz položaj žena u društvu“, zaključio je Filipović.

Župan Zlatko Komadina dodao je kako, kada je u pitanju rodna ravnopravnost, treba raditi na svim razinama uključujući i političku.

"U upravi Primorsko-goranske županije ne pravimo razliku između žena i muškaraca što se tiče radnih prava. Plaće su iste, većina zaposlenih su žene, 7 od 11 pročelnika su žene. Nastojimo to prenijeti u naše ustanove i trgovačka društva. Problem rodne ravnopravnosti i opterećenja žena veći je u privatnom sektoru. Tu se treba dosta toga poraditi jer sve polazi od kuće, obitelji i obrazovanja. Kako odgojimo djecu, tako se kasnije ponašaju u javnom i poslovnom životu", rekao je župan Komadina.