Osuda besmislene destrukcije umjetničkog rada

12.01.2020.

Zapaljen Kožarićev "Stog sijena", uništenje skulpture osudio ravnatelj riječkog MMSU-a Slaven Tolj

Skulpturna instalacija Ivana Kožarića "Stog sijena", koja je postavljena na Trgu 128. brigade HV-a, sinoć je zapaljena, a požar je ugašen. Izražavajući žaljenje povodom uništenja ovog umjetničkog rada priopćenjem se javio ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj.

Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je privremena skulptura „Stog sijena“ Ivana Kožarića, jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara, koja će do početka veljače simbolički označavati početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture. Postavljanje skulpture organizirao je Muzej moderne i suvremene umjetnosti uz potporu obitelji Kožarić i podršku Komunalnog društva Čistoća, kao dio programa Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći. / Foto: MMSU Rijeka

„Izazivao je polemike i rasprave od trenutka postavljanja i dobro je da umjetnost izaziva pažnju i otvara diskusiju. Ali nije dobro kad se umjetničke instalacije uništavaju.“ izjavio je Tolj, dodajući da je taj rad bio dio programske cjeline Doba moći i njegov je smisao bio pobuditi pažnju, simbolizirati odnos ruralno-urbano, propitati spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada.

„I komentari koji su se pojavili, rasprave koje je instalacija potakla bile su dobre, kritične, zanimljive, ozbiljne, pa i duhovite. No, kratko su trajale jer očito je netko imao posve destruktivnu motivaciju i osjećao krajnju netrpeljivost prema stogu sijena u gradu. U najmanju ruku je neobično vidjeti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mjere rušilačka energija može biti moćna.

Teme koje će u programskom pravcu Doba moći donijeti i otvarati projekt Europske prijestolnice kulture bit će nam ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću, nego i sa suvremenošću koju živimo. Ovo je, nažalost, jedan od takvih trenutaka“, dodaje ravnatelj MMSU-a, izražavajući uvjerenje da je svima koji su o ovom Kožarićevom radu proteklih dana govorili iz bilo koje pozicije, ovaj čin uništenja skulpture gorak. „I zato osuđujem ovo krajnje uništavanje i besmislenu destrukciju“, zaključio je Tolj.

"U kontaktu smo s obitelji Ivana Kožarića koja je također zaprepaštena uništavanjem instalacije. Ivan Kožarić je umjetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umjetničkoj veličini potrudit ćemo se ovu instalaciju iznova postaviti", dodaje ravnatelj MMSU-a.

Skulpturalna instalacija Ivana Kožarića "Stog sijena" postavljena je u četvrtak kako bi do veljače simbolički označavala "početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture. Međutim, zapaljena je oko 22 sata, a požar je ugašen sat kasnije. Kriminalistička istraga je u tijeku.