S gradonačelnikovog kolegija

15.05.2018.

Za nagradu Grada Rijeke za životno djelo predložen glumac Zdenko Botić

Autor: Smiljana Radović Lagator

Za cjeloživotni doprinos kazališnoj umjetnosti u gradu Rijeci za nagradu Grada Rijeke za životno djelo predložen je glumac Zdenko Botić, stoji u prijedlogu javnih priznanja Grada Rijeke u 2018. godine, koji je s gradonačelnikovog kolegija upućen Gradskom vijeću na raspravu. Za zasluge u razvoju te promicanju ugleda i interesa Rijeke, predložena je dodjela devet Zlatnih plaketa "Grb Grada Rijeke" te dvije godišnje nagrade zaslužnim pojedincima i udrugama.

Za cjeloživotni doprinos kazališnoj umjetnosti u gradu Rijeci za nagradu Grada Rijeke za životno djelo predložen je glumac Zdenko Botić, stoji u prijedlogu javnih priznanja Grada Rijeke u 2018. godine, koji je s gradonačelnikovog kolegija upućen Gradskom vijeću na raspravu. Za zasluge u razvoju te promicanju ugleda i interesa Rijeke, predložena je dodjela devet Zlatnih plaketa
Zdenko Botić / Foto: HNK IVana pl. Zajca

Na javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja pristigao je jedan prijedlog za nagradu za životno djelo, 16 prijedloga za Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ te sedam prijedloga za godišnju nagradu Grada Rijeke.

Odbor za javna priznanja Grada Rijeke je jednoglasno usvojio prijedlog da se nagrada za životno djelo za cjeloživotni doprinos kazališnoj umjetnosti u gradu Rijeci dodjeli glumcu Zdenku Botiću. Rečenica iz obrazloženja koja sažima svih četrdeset godina njegovog glumačkog djelovanja, ona je iz telegrama ministra kulture Bože Biškupića, u kojem se ističe kako je dramski prvak HNK Ivana pl. Zajca „svojim umjetničkim postignućem dao nemjerljiv doprinos kulturnom stvaralaštvu Grada Rijeke i hrvatske kulture u cjelini“.

Predloženo je da se Zlatna plaketa "Grb Grada Rijeke" dodijeli Klubu navijača Armada Rijeka za 30 godina bezuvjetne ljubavi voljenom gradu, Hrvatskoj udruzi za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku  mikroelektroniku-MIPRO za 40-godišnji doprinos području informacijsko-komunikacijskih tehnologija organiziranjem međunarodnih znanstveno-stručnih skupova, Nenadu Labusu za trajni doprinos na istraživanju i očuvanju kulturnog nasljeđa Rijeke i Sušaka, Hideyo Ashigaki za uspostavu bliske suradnje te dubokog ljudskog prijateljstva između gradova Kawasakija i Rijeke, Darku Jurkoviću za iznimne umjetničke kvalitete gitariste i skladatelja, koji obogaćuje kulturni život Rijeke i pronosi ime grada diljem svijeta, Zakladi Sveučilišta u Rijeci za dugogodišnje promicanje filantropije, doprinos razvoju riječke sveučilišne zajednice te potporu lokalnoj zajednici stvaranjem društva znanja, glazbeniku Davoru Tolji za 40 godina umjetničkog rada i promicanje ugleda grada Rijeke, talijanskom konzul u Rijeci Paolu Palminteriju za uspješno promicanje gospodarske suradnje između riječkih i talijanskih gospodarstvenika te Suzani Samardžić za izniman uspjeh u 25 godina vođenja Caritasova doma sv. Ana.

Nadalje, predlaže se da se godišnja nagrada dodijeli prof. dr. sc. Jasminki Ledić za doprinos unapređenju visokoga obrazovanja i promicanju europske dimenzije u obrazovanju te Zlatku Viciću za impresivnu interpretaciju ovčice Wande u predstavi Wanda LaVanda Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Javna priznanja Grada Rijeke uručuju se na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, povodom obilježavanja Sv. Vida, Dana grada Rijeke.