Zaklada za poticanje partnerstva i civilnoga društva

11.11.2015.

Više od 3.500.000,00 kuna organizacijama civilnoga društva putem natječaja koje provodi Zaklada

Zaklada za poticanje partnerstva i civilnoga društva je od početka ove godine provela natječaje kojim je odobreno više od 3.500.000,00 kuna potpora dodijeljene organizacijama civilnoga društva i ustanovama na području pet hrvatskih županija. Naime, temeljem Sporazuma o provedbi Decentraliziranog modela financiranja sklopljenog s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, Zaklada je, osim u Istarskoj, zadužena za provedbu i praćenje pojedinih natječaja u Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

U 2015. godini putem natječaja za financiranje lokalnih volonterskih centara odobreno je 629.413,00 kuna, za projekte usmjerene mladima udruge su dobile 2.145.523,00 kuna, za prevenciju i liječenje ovisnosti te resocijalizaciju ovisnika dodijeljeno je 379.000,00 kuna, a za projekte usmjerene podršci obitelji i pravima djece 216.500,00 kuna.

Putem natječaja „Naš doprinos zajednici“ iz travnja, petnaestero korisnika ostvarilo je financijsku podršku za provedbu građanskih akcija za poboljšanje života u svojoj  zajednici. Odobreno je ukupno 191.529,64 kuna. Drugi ovogodišnji natječaj za građanske akcije raspisan je sredinom rujna te uskoro slijedi objava dobitnika potpora. Očekuju se i rezultati natječaja za male projekte „Mali projekti za bolje sutra“, ukupne vrijednosti 180.000,00 kuna osiguranih u Fondu gradova i općina.

S obzirom da se za dva Zakladina natječaja („Mali projekti“ i „Naš doprinos zajednici“), tri natječaja Ministarstva zdravlja, i jedan natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih još iščekuju rezultati, iznos odobrenih potpora će do kraja godine biti još i veći.

Trenutno je otvoren poziv Ministarstva socijalne politike i mladih za prijavu trogodišnjih programa udruga usmjerenih pružanju osobne asistencije osobama s invaliditetom, a do kraja se godine očekuje objava još jednog natječaja za sufinanciranje skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji.

Osim same provedbe natječaja, Zaklada je zadužena i za informiranje o natječajima, stoga je do danas održano tridesetak prezentacija svih natječaja na području tih pet županija, a u planu ih je do kraja godine održati još nekoliko. 

Budući da se najveći broj udruga financira iz lokalnih (regionalnih) proračuna, te da je ove godine stupila na snagu Uredba o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (NN 26/15), Zaklada je u dogovoru s gradovima i općinama u Istri održala niz prezentacija Uredbe i procedura koje će se morati provoditi da bi se dodijelila sredstva udrugama putem programa javnih potreba općina i gradova. Stoga se tijekom listopada i studenog održavaju edukacije o pisanju prijava i projekata za natječaje za programe javnih potreba, a uskoro će biti objavljen kalendar besplatnih edukacija koje se planiraju održati do lipnja 2016. godine.

Svi zainteresirani za više informacija o edukacijama mogu se javiti na e-mail: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr.