Hrvatsko kulturno dobro u vlasništvu Rijeke

30.05.2011.

Video šetnja brodom "Galeb"

Autor: Zoran Krušvar Damir Jevtić

Uplovljavanjem "Galeba" u riječku luku, generacije stasale za vrijeme SFRJ dobile su priliku posjetiti brod koji je bio jedan od ključnih detalja jugoslavenske socijalističke ikonografije. Povijesna važnost broda, međutim, proteže se i u međunarodne okvire, jer je upravo na njegovoj palubi začet pokret nesvrstanih, a zahvaljujući diplomatskim aktivnostima Josipa Broza Tita, na "Galebu" je gostovala svjetska politička elita tog vremena, ali i brojne druge slavne osobe.

Foto i video: Damir Jevtić
Tekst: Zoran Krušvar

Iako na prvi pogled izgleda oronulo, vrhunski čelik od kojeg je 1938. sagrađen brod koji je preživio ratove, torpeda, mine, potapanja i raspade država, još uvijek je u dobrom stanju. Prema riječima kapetana Željka Matejčića, motore bi se u nekoliko sati moglo osposobiti za plovidbu. Naravno, obzirom da je još 2006. "Galeb" proglašen hrvatskim kulturnim dobrom, renoviranje čitavog broda morat će se odvijati prema posebnim uvjetima koje je donio Konzervatorski odjel u Rijeci, kako bi nekadašnja Titova jahta bila očuvana u svom povijesnom obliku.

Brod GalebZa sada je još neizvjesna budućnost "Galeba". Iako se nedvojbeno radi o vrhunskoj turističkoj atrakciji, brod zahtijeva znatna ulaganja kako bi mu se vratio željeni sjaj. Do sada je u njega, uključujući i samu kupovinu, utrošeno oko dva milijuna kuna. Grad će financijsko rješenje pokušati naći u smislu davanja broda u koncesiju, uz klauzulu da brod nekoliko mjeseci godišnje mora boraviti u Rijeci. U slučaju da se adekvatan koncesionar ne pronađe, brod će biti renoviran od strane Grada i trajno usidren u luci kao muzej. Rijeka u svakom slučaju ima priliku raspolagati objektom velikog potencijala, koji već i sada budi velik interes, u gradu i izvan njega.

Brod GalebPrvu priliku za pobliže upoznavanje s ovim hrvatskim kulturnim dobrom, građani će dobiti 4. lipnja kad će na "Galebu" biti otvorena izložba "Područje zastoja" u organizaciji Kolekcije Marinko Sudac i Instituta za istraživanje avangarde. Zanimljivo je da će se izložbom predstaviti aktivistička umjetnost 60 autora s 200 umjetničkih djela nastalih između 1909. i sredine 80-tih godina, u vremenskom periodu kad je brod plovio pod zastavama fašističke Italije, nacističke Njemačke i socijalističke Jugoslavije. Tako će na "Galebu" biti izloženi upravo oni radovi koji su propitivali, provocirali i osporavali režime kojima je "Galeb" služio.

U video prilogu pogledajte snimku obilaska "Galeba", zajedno s izjavama kolumnista Svetozara Nilovića, Nikoline Radić Štivić, ravnateljice Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara u riječkom Odjelu za kulturu, te kapetana Željka Matejčića.

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 8