Održano javno predavanje u Gradskoj Vijećnici

21.03.2013.

Ustavnopravno načelo jednakosti i pravno uređenje istospolnih zajednica

Autor: Zoran Krušvar

19. ožujka u Gradskoj Vijećnici održalo se predavanje u sklopu projekta "Drugačije društvo je moguće: Ujedinjeni/e za LGBT ravnopravnost" kojeg provodi udruga Zagreb Pride s partnerima - Lezbijskom organizacijom Rijeka "LORI", Domino - Queer Zagreb i Queer Sport Split. Predavanje je održala prof. dr. sc. Sanja Barić s Pravnog fakulteta u Rijeci, a brojnoj publici obratili su se i gradonačelnik Obersnel, dr. sc. Goran Selanec, zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj, gđa. Louise LaRocque.

Javno predavanje u Gradskoj Vijećnici; Ustavnopravno načelo jednakosti i pravno uređenje istospolnih zajednica

Sanja Barić govorila je o evoluciji pravnog poimanja ravnopravnosti seksualnih manjina, povlačeći paralelu s položajem crnaca u SAD-u. Naglasak svog izlaganja ipak je stavila na aktualne prakse europskog sudstva i na očekivanja koja se u tom kontekstu stavljaju pred Hrvatsku. Na njeno predavanje nadovezao se Goran Selanec, osvrnuvši se na aktualni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu koji bi trebao urediti pravni položaj istospolnih zajednica u Hrvatskoj.

Ovaj projekt financijski podržava Europska unija kroz Europski instrument za demokraciju i ljudska prava (EIDHR), a financijski pokrovitelj predavanja je i Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj, čija je veleposlanica Louise LaRocque u kratkom pozdravnom govoru naglasila značaj koji Kanada pridaje ravnopravnosti i ljudskim pravima.

Nekoliko isječaka s predavanja pogledajte u prilogu: