Rijeka, 6. svibnja 2014.

07.05.2014.

USSUD2 istražuje prostore industrijske baštine Rijeke

Autor: Smiljana Radović Lagator

U sklopu projekta USSUD2 od 12. svibnja do 16. svibnja održat će se niz aktivnosti na temu riječke industrijske baštine, sve s ciljem uključivanja što veći broj mladih, u prvom redu studenata, u procese kreiranja kulturne politike i kulturnog života grada i Sveučilišta. Ovogodišnji projekt uključuje radionice, tribine, studentske izložbe, označavanje tematske staze i izradu slikovnice o industrijskoj baštini.

undefined

USSUD (Unapređenje studentskog standarda u domeni kulture) je zajednička inicijativa Odjela za kulturu Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci. Prvi dio projekta, koji se pod sloganom "Ne budi panj" održavao tijekom 2012. godine, rezultirao je osnivanjem Studentskog kulturnog centra (SKC).

"Dobar odaziv i pozitivne reakcije na projekt potakli su nas na razmišljanje o novom projektu, uz želju da poznati slogan i prepoznatljiv identitet 'Ne budi panj' svake godine odgovara na novi kulturni izazov. Tema koju USSUD ove godine istražuje i propitkuje jesu prostori industrijske baštine Rijeke te uvijek živo pitanje što s njima napraviti, zašto ih, kako i treba li ih (uopće) revitalizirati. Kako bismo USSUD-om potakli studente i mlade na veći angažman u kulturi, u okviru projekta provodit će se studentske radionice i ekspertni razgovori te će se nastojati označiti 20 lokaliteta kulturne i povijesne važnosti koji formiraju tematsku stazu. Uz sve to, kontinuirano će trajati e-rasprava čime želimo potaknuti kritičko mišljenje svih zainteresiranih za projekt," stoji u pozivnici tima USSUD-a.

U okviru projekta provode se studentske radionice:

  • Ljušture pričaju crtežom/riječju: Tematski povezane radionice započele su već 7. travnja, a njihov cilj je oblikovanje slikovnice koja kroz riječ i sliku kritički sagledava postrojenja riječke industrije kroz razdoblja, od njenih začetaka do propadanja i zatvaranja. Radionice pohađaju članovi Udruge studenata kroatistike "Idiom" Filozofskog fakulteta u suradnji sa studentima Akademije primijenjenih umjetnosti. Za vrijeme trajanja projekta studentski će se radovi izložiti u prostoru ex Bernardi, a 28. svibnja u 19 sati na brodu Galeb predstavit će se i slikovnica u sklopu najave Student Day Festivala.
  • Nekad bilo, sad se spominjalo: 12. svibnja u 14 sati održat će se obilazak riječke industrijske baštine. Obilazak je planiran turističkim autobusom. Razgledavanje započinje ispred hotela Continental, a obići će se Ružićeva ulica, Vodovodna ulica, Mrtvi kanal, luka i lukobran, Baračeva ulica, bivše postrojenje Torpedo te Rikard Benčić. Po završetku obilaska, održat će se radionica za studente koji su sudjelovali u obilasku. Radionica će se odvijati u prostorima ex Bernardi u srijedu, 14. svibnja u 17 sati. Cilj je radionice razmisliti o samoj pojavi napuštenih industrijskih postrojenja te osmisliti način prenamjene tih istih prostora. Studenti će, sukladno podacima koje su dobili tijekom obilaska, osmisliti i kreirati QR kodove koji će se privremeno izložiti na odabranim lokacijama te voditi na mrežnu stranicu USSUD-a na kojima su objavljene zanimljivosti o bivšim industrijskim postrojenjima grada. Za ovu je radionicu obavezna prijava.

Tim USSUD-a pozvao je sve koji žele podijeliti svoju viziju i mišljenje o industrijskoj baštini, ali i sve koji se žele informirati o riječkim industrijskim postrojenjima da se dođu na razgovore:

  • Potencijali ili crne rupe grada? – razgovor će se održati u utorak, 13. svibnja u 17 sati u prostoru ex Bernardi. Na tribini sudjeluju Theodor de Canziani Jakšić (skrbitelj spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić-Brlić-Ružić), lvan Šarar (pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke), Srđan Škunca (pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenjem zemljištem), te lvana Golob (predstavnica Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci).
  • Pokažite nam kako se to radi? – razgovor o primjerima dobre prakse prenamjene industrijskih prostora održat će se 16. svibnja u 17 sati u prostoru ex Bernardi. Na tribini sudjeluju Luka Piškorić (Poligon – kreativni centar, Ljubljana, Albi Enesi (studio-a29, Manifetso2020, Trst) te Mario Petreković (Shock Show lndustry, Zagreb) i predstavnik Joga Centra.

Ovogodišnji projekt zaključit će zabava u baru Cukarikafe u petak, 16. svibnja s početkom u 19 sati.

Osim što na zabavan i edukativan način želi omogućiti uključivanje što većeg broja studenata i srednjoškolaca u kulturne i umjetničke aktivnosti, tim USSUD-a želi potaknuti što veći broj mladih i ostalih zainteresiranih na uključivanje i sudjelovanje u projektu – Grad Rijeka kao Europska prijestolnica kulture u 2020. godini.

Informacije o radionicama, tribinama i projektu općenito te uključivanje u e-raspravu je moguće putem mrežnih stranica projekta USSUD2. www.ussud2.uniri.hr