Raspisan javni poziv

03.04.2017.

Uredite svoje kvartove novcem iz gradskog proračuna!

Grad Rijeka i ove je godine raspisao Javni poziv namijenjen svim građanima za predlaganje projekata uređenja i održavanja komunalne infrastrukture za koje smatraju da ih je potrebno provesti u kvartu u kojem žive. Predlagati se mogu projekti poput izgradnje dječjih igrališta, uređenja zelenih površina, parkirališta, postave autobusnih čekaonica i javne rasvjete, asfaltiranja cesta, uređenja kolnika i prometnih signalizacija, izrade nogostupa, sanacije divljih deponija i sl.

Poziv na podnošenje prijedloga komunalnih prioriteta za 2014. godinu

Javni poziv je otvoren od 3. do 21. travnja, a svoje prijedloge komunalnih zahvata građani mogu dostaviti u mjesni odbor, osobno ili putem e-maila, također i u Direkciju za mjesnu samoupravu, osobno ili na e-mail: mjesna-smu@rijeka.hr, kao i putem jednostavnog online obrasca.

Svi prijedlozi bit će uzeti u obzir i obrađeni, u smislu analize mogućnosti realizacije. Naime, Grad Rijeka ova uređenja može realizirati na javnim površinama i zemljištima koja su u vlasništvu Grada stoga obrada prijedloga obuhvaća i te provjere.

Na temelju prijedloga građana koje je moguće realizirati, vijeća mjesnih odbora utvrdit će prioritetne projekte. Te će prioritete usvajati Gradsko vijeće krajem godine u obliku dokumenta pod nazivom Plan raspodjele sredstava za prioritetno održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području mjesnih odbora u 2018. godini.

Odaziv građana na ovaj Javni poziv predstavlja priliku da okoliš u kojem žive usklade sa svojim potrebama, a u gradskom proračunu za to se osiguravaju i potrebna sredstva u iznosu od oko 10 milijuna kuna svake godine.

Na ovaj način građani ne predlažu samo najznačajnije komunalne projekte za svoj kvart, nego i neposredno sudjeluju u kreiranju gradskog proračuna, odnosno sami određuju na što će se sljedeće godine trošiti dio javnog novca.

Kome i kako uputiti prijedlog?

Ovogodišnji javni poziv ostaje otvoren do 21. travnja, a građani, udruge građana te ovlašteni predstavnici suvlasnika stambeno-poslovnih objekata svoje prijedloge za uređenje i održavanje objekata komunalne infrastrukture za 2018. godinu mogu uputiti: