Centar tehničke kulture

08.06.2018.

Upoznajmo svoj grad: Tri besplatne šetnje Rijekom uz stručno vodstvo

U sklopu Dana svetog Vida, Centar tehničke kulture Rijeke ovaj mjesec u suradnji s Centrom za industrijsku baštinu, Gradom Rijekom, Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana plemenitog Zajca i KD Vodovod i kanalizacija organizirao čak tri šetnje našim gradom.

Mrtvi kanal

U ponedjeljak, 11. lipnja, možete se priključiti obilasku Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajc. Obilazak počinje u 12.30 sati a traje do 14.30 sati. Okupljanje građana počinje u 12.15 ispred kazališta. Posjet Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajc vodit će Tamara Šanko Ajdini koja će okupljenima pokazati sve tajne i čari kazališta. Od 1946. godine pa sve do danas, svojom kvalitetom izvedbi riječki je HNK uspio postaviti visoke kazališne i umjetničke kriterije i izboriti se za zasluženo mjesto jednog od kvalitetom vodećih kazališta u Hrvatskoj.

Rijeka 2020 u utorak, 29. svibnja 2018., povela je novinare u obilazak najvažnijih lokacija i infrastrukturnih projekata ključnih za provedbu projekta Europske prijestolnice kulture. Novinari su posjetili zgradu HNK Ivana pl. Zajca, sjedište tvrtke Rijeka 2020 na Delti, RiHub te novi riječki kulturni kvart - kompleks Benčić, u kojemu se nalaze novouređeni Muzej moderne i suvremene umjetnosti te bivša upravna zgrada Šećerane, koja će postati novi dom Muzeja grada Rijeke.  Osim kazališta, CTK Rijeka u sklopu svog volonterskog programa a u suradnji s Centrom za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, organizira obilazak Mrtvog kanala. Obilazak će voditi Ivana Golob i Kristina Pandža iz Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci u utorak, 12. lipnja. Okupljanje je zakazano za 10 sati na Kontu. Obilazak Mrtvoga kanala, kao ishodišta riječke luke obuhvatiti će priču o nastajanju grada uz Rječinu i uz more, podno Trsatskog brijega: život uz Mrtvi kanal kao luku, gradnju umjetnog korita Rječine, novu modernu luku ispred grada, granicu na Rječini te dva grada, Rijeku i Sušak.

Posljednja šetnja je odlazak na izvorište Zvir pod stručnim vodstvom gospodina Vlatka Kajapija iz KD-a Vodovod i kanalizacija, u srijedu, 13. lipnja. Zvir je najizdašnije izvorište na području Rijeke i njegovom se vodom opskrbljuje riječki prsten od desne obale Rječine sve do Opatije, uz mogućnost opskrbe cijelog vodoopskrbnog područja Rijeke. Nakon obilaska Zvira, proći će se Vodovodnom ulicom o kojoj će govoriti Ivana i Kristina iz Centra za industrijsku baštinu. Vodovodna ulica jedna je od industrijski najzanimljivijih ulica grada, u a njoj su bile smješteni i brojni proizvodni pogoni: klaonica, tvornica parketa, ljevaonice željeza, tvornica tjestenine… Uz Ružićevu ulicu te Harteru čini istočnu industrijsku zonu grada iz koje su se, modernim cestama, željeznicom i pomorskim putem izvozili razni proizvodi. Priču o tvornicama prati i priča o radničkim stanovima kao i o prostorima za slobodno vrijeme radnika koje su tadašnje tvornice gradile za njih gradile. Mjesto sastanka za posljednju šetnju je parkiralište ispred Plodina u Ružićevoj ulici, a vrijeme je 9.30.

Za sudjelovanje u obilasku nije potrebna prethodna najava, a sve dodatne informacije možete potražiti na internetskoj stranici CTK Rijeka.