Zajedno protiv nasilja

21.02.2017.

Učenički dom „Podmurvice“ i PU primorsko-goranska obilježavaju Dan ružičastih majica

U Rijeci će se i ove godine, 22. veljače, nizom aktivnostima obilježiti Dan ružičastih majica - nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Učenici Učeničkog doma "Podmurvice", i sami odjeveni u ružičaste majice, građanima će na Korzu ispred zgrade Grada Rijeke od 13 do 15 sati dijeliti informacije i letke koje su sami izradili kako bi osvijestili problem nasilja i njegove posljedice, dok će Policijska uprava primorsko-goranska u suradnji s Dječjim domom „Tić“ održati radionicu za gimnazijalce.

Dan ružičastih majica

Osim aktivnosti na riječkome Korzu, u Učeničkom domu "Podmurvice" provodit će se tematske aktivnosti vezane uz obilježavanje Dana ružičastih majica, pod sloganom "Mi smo ružičasti, a ti?". Tako će se u 10 sati sa Županijskim stručnim vijećem raspravljati o ranom uočavanju raznih oblika nasilja i mogućnosti njegovog sprečavanja, uz gostujuću predavačicu, diplomiranu psihologinju i psihoterapeutkinju - Anamariju Blažić.

U 16 sati učenicima u goste dolazi Forum teatar Istarskog narodnog kazališta koji će izvesti predstavu koja tematizira međuvršnjačko nasilje te će, posebnim tehnikama forum teatra, u interakciji s učenicima, propitkivati vrste nasilja i njegove posljedice.

Radionica na temu nasilja u mladenačkim vezama za učenike trećih razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci održat će se u 14 sati u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke (Dolac 7b). U radionici će sudjelovati i i gimnazijska psihologinja.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači. Ideja je nastala 2007. godine u znak protesta zbog sustavnog zlostavljanja jednog dječaka u školi u Kanadi, koji  je na nastavu dolazio u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci oboljeloj od raka dojke. Ružičaste majice su iz solidarnosti počele nositi i njegove školske kolege te su postale prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. U borbu protiv nasilja među djecom aktivno se uključio i Centar za edukaciju i prevenciju nasilja koji je 2014. godine pokrenuo inicijativu da se i u Hrvatskoj obilježi Dan ružičastih majica.