VIDEO

28.03.2019.

U Ulici Moše Albaharija postavljen Kamen spoticanja u spomen na Riječane stradale u holokaustu

Autor: Sanja Kapidžić

U Ulici Moše Albaharija ispred kućnog broja 17 postavljen je "Kamen spoticanja", odnosno šest-spomen obilježja na članove židovske obitelji koji su na današnji dan tijekom Drugog svjetskog rata s te adrese odvedeni u nacističke logore.

U Ulici Moše Albaharija ispred kućnog broja 17 postavljen je Kamen spoticanja, u spomen na članove židovske obitelji koji su na današnji tijekom Drugog svjetskog rata s te adrese odvedeni u nacističke logore.

Postavljanju kamena spoticanja prisustvovale sestre Andra i Tatiana Bucci koje su kao djevojčice sa svojim obiteljima prije točno 75 godina s te adrese odvedene u logore. Događaju su nazočili i članovi njihovih obitelji, predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl, zagrebački rabin Luciano Prelević te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

U Ulici Moše Albaharija ispred kućnog broja 17 postavljen je Kamen spoticanja, u spomen na članove židovske obitelji koji su na današnji tijekom Drugog svjetskog rata s te adrese odvedeni u nacističke logore. Projekt Kamen spoticanja, ili izvorno na njemačkom jeziku Stolpersteine, pokrenuli su 1996. godine njemački umjetnik Günter Demnig i berlinsko Novo udruženje za slikarsku umjetnost pokrenuli. Projekt se provodi diljem Europe i predstavlja postavljanje spomen-obilježja Židovima stradalim u holokaustu. Spomen na stradale Židove postavlja se na pločnik ispred vrata kuće u kojoj su živjeli.

Sestre Bucci postavljaju Kamen spoticanja članovima njihove obitelji koji su umrli u nacističkim logorima. Iz svojih su domova 28. ožujka 1944. godine nasilno odvedeni i deportirani u logore Auschwitz, Ravensbruck i Sachsenhausen.

U Ulici Moše Albaharija ispred kućnog broja 17 postavljen je Kamen spoticanja, u spomen na članove židovske obitelji koji su na današnji tijekom Drugog svjetskog rata s te adrese odvedeni u nacističke logore. Obilježja Kamen spoticanja tijekom dana su postavljena i u Ulici Blaža Polića 6, gdje su postavljena tri, te u Ulici Slaviše Vajnera Čiče 7 gdje je postavljeno jedno obilježje.

Spomen-obilježja postavljena su u spomen na Rosu Farberow, Soniju Perlow, Jossija Perlowa, Marija Perlowa, Paolu Perlow, Sergija De Simonea, Aarona Perlowa, Carolu Braun Perlow, Silvija Perlowa i Roberta Brauna koji su 28. ožujka 1944. godine odvedeni iz svojih kuća u Auschwitz i nikad se nisu vratili.

Inače, Kamen spoticanja u Rijeci je 2013. godine postavljen u Starčevićevoj ulici u spomen na Riječane Eugenija Lipschitza i Gianettu Lipschitz.