Od 22. do 25. svibnja

17.05.2019.

U sklopu manifestacije Hrvatska volontira u Rijeci pripremljene 34 volonterske aktivnosti

Autor: Smiljana Radović Lagator

Od 22. do 25. svibnja održava se već tradicionalna manifestacija „Hrvatska volontira“, kojoj se pridružuje i Rijeka. U tom razdoblju u Rijeci volonteri će sudjelovati u nekoj od do sada prijavljene 34 aktivnosti, među kojima su i ekološke akcije, prikupljanje pomoći za Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ i kuhanje za korisnike, čitanje priča starijim i mentalno oboljelim osobama te djeci, humanitarna akcija prikupljanja čepova, kao i akcija „Kortil uživo“, u sklopu koje će se urediti trg uz Ulicu podhumskih žrtava na Sušaku.

undefined

Hrvatski centar za razvoj volonterstva, regionalni i lokalni volonterski centri i brojne organizacije koje uključuju volontere i ove godine pružaju priliku građanima da se uključe u volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima. Tako je u cijeloj Hrvatskoj do sada prijavljeno preko 200 volonterskih aktivnosti, a organizatori svoje aktivnosti mogu prijaviti još danas.

Cilj manifestacije „Hrvatska volontira“ je ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.  Upravo to naglašava i tema ovogodišnje, devete po redu manifestacije, koja glasi: „Volontiramo = gradimo zajednicu u kakvoj želimo živjeti“ .

Volontiranjem utječemo i doprinosimo stvaranju humanije i aktivnije zajednice te sretnijeg i zdravijeg društva koje prihvaća, uključuje i cijeni različitosti među svojim pripadnicima. Kroz volontiranje društvo u cjelini raste i obogaćuje se. Osim toga, brojna znanstvena istraživanja potvrđuju da nas volontiranje čini sretnijima, zdravijima i snažnijima.

„Popis svih volonterskih aktivnosti koje će se održati u sklopu manifestacije možete pronaći na sljedećoj poveznici, te vas pozivamo da pronađete aktivnost koja vas inspirira, učinite nešto dobro za sebe i druge i zavolontirate se u manifestaciji Hrvatska volontira!“, ističu koordinatori volonterskih aktivnosti u Rijeci i šire, Volonterski centar Rijeka, koji djeluje u sklopu Udruge za razvoj civilnog društva Smart.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva (HCRV) od 2011. godine organizira manifestaciju pod nazivom Hrvatska volontira koja se održava na nacionalnoj razini svake godine krajem svibnja. U manifestaciju se uključuje velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koji kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promoviraju volontiranje. Hrvatska volontira 2018. okupila je 181 organizatora volontiranja koji su u 70 gradova i općina proveli 288 volonterskih aktivnosti kako bi svojim doprinosom potakli izgradnju sretnije i bolje zajednice. Ukupno 4.218 volontera poklonilo je 22.226,5 volonterskih sati svojim zajednicama.