VIDEO: Ispunjavanje želja mališana iz domova

09.10.2017.

U Rijeci predstavljena slikovnica "Učini mali korak velikim" sa željama nezbrinute djece

Autor: Sanja Kapidžić

Emotivna slikovnica za odrasle "Učini mali korak velikim", kojom se građane želi potaknuti na aktivno sudjelovanje, pružanje pomoći i ispunjavanje individualnih želja djece bez adekvatne roditeljske skrbi i djece u potrebi, predstavljena je u subotu, 7. listopada, u Rijeci. Slikovnice sa željama djece iz Primorsko-goranske županije koja borave u domovima za nezbrinutu djecu preuzeli su gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina, uz obvezu ispunjenja dječjih želja.

Emotivna slikovnica za odrasle

Akciju provodi Zaklada "Hrvatska za djecu", neprofitna organizacija čija je svrha promicanje dobrobiti osobnih i imovinskih prava djece te osnaživanja obitelji u situacijama različitih socijalnih, zdravstvenih, odgojnih i obrazovnih potreba djece.

Slikovnica “Učini mali korak velikim“ posebna je upravo zbog toga što svaki njezin primjerak, od prvih 1000 komada, nosi u sebi po jednu konkretnu želju djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili djeteta s poteškoćama u razvoju, prikazanu u obliku crteža koji je njezin sastavni dio. Spoj dječjih želja nacrtanih njihovim rukama, emotivnog teksta i snažnih ilustracija jedne od najeminentnijih hrvatskih dizajnerica i ilustratorica, Booboo Tannenbaum, ima za cilj osvijestiti hrvatsko društvo o različitim sudbinama naše djece, odnosno o važnosti postojećih potreba i problema djece.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da su djeca i mladi jedna od najosjetljivijih kategorija u društvu te da im Grad Rijeka posvećuje posebnu pažnju kroz svoj socijalni program, različite školske, zdravstvene i edukativne programe.

"Djeca kojoj je iz bilo kojeg razloga potrebna naša pomoć te posebno djeca bez roditelja, nesumnjivo su skupine našeg društva o kojima moramo skrbiti s posebnom pažnjom", rekao je riječki gradonačelnik te pozvao sve koji to mogu i žele da se uključe i omoguće ispunjenje želja djeci kojoj je potrebna pomoć.

U nastavku programa održao se nastup Prvih riječkih mažoretkinja, Plesne skupine “Flame”, Plesnog studija “Trinity&Co”, dječjih zborova “Riječani” i “Mali morčići” te Kreativno-edukativnog centra “Glazbeni vrtuljak”.