Rijeka, 25. svibnja 2015.

25.05.2015.

U Rijeci održano 11. zborovanje Saveza izviđača Hrvatske

U Rijeci je proteklog vikenda održano 11. zborovanje Saveza izviđača Hrvatske, najveće do sad održano izviđačko okupljanje u Rijeci, u sklopu kojeg je u organizaciji Saveza izviđača Rijeke te uz pokroviteljstvo Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije u Rijeci boravilo oko tisuću izviđača iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Zborovanje izviđača

Manifestaciju je otvorenom proglasila zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš, a svečanom otvaranju nazočili su zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić, pročelnik Ureda županije Goran Petrc, pročelnik riječkog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje te Darko Varljen, predsjednik Crvenog križa PGŽ-a.

Zborovanje izviđačaSavez izviđača Hrvatske već deset godina organizira Zborovanje izviđača, a ove godine se pod nazivom "Rijeka snova" i motom "Šta da?" po prvi puta održao u gradu Rijeci. Cilj ovog okupljanja je razmjena iskustva, druženje, stjecanje novih iskustava, te naravno upoznavanje grada u kojem izviđači borave.

Na Zborovanju su sudjelovale sve izviđačke udruge učlanjene u Savez izviđača Hrvatske, kao i prijateljske izviđačke organizacije iz Bosne i Hercegovine te Slovenije. 

Aktivnosti na Zborovanju podijeljene su po kategorijama SIH-e: poletarci i pčelice (6-11 godina), izviđači i planinke (12-15 godina), istraživači (16-20 godina) i brđani (21+). Stariji sudionici bili su smješteni pod šatorima na području bivše heliodroma Trsat, dok su mlađi sudionici bili smješteni u dvorani OŠ Vladimir Gortan i Dvorani mladosti

Glavni dio aktivnosti održavao se tijekom subote, 24. svibnja. Za sve dobne kategorije osmišljene su aktivnosti prelaska staze po zadanim točkama primjerene uzrastu sa zadacima koji sudionici prolaze samostalno ili sa voditeljem.

U cilju obogaćivanja aktivnosti, na Zborovanju su se održale i prezentacije i aktivnosti raznih udruga koje su svoje programe prezentirale sudionicima i građanima na Danu otvorenih vrata, u nedjelju, 24. svibnja.

Zborovanje je također i natjecateljskog karaktera gdje sudionici pokazuju svoje vještine u znanja, a najboljima od njih dodijeljena su priznanja na svečanom zatvaranju manifestacije.