Odabran izvođač radova

08.02.2018.

U ožujku kreće obnova Palače Šećerane u koju će useliti Muzej grada Rijeke

Autor: Filip Brnelić

Nekadašnju upravnu zgradu riječke Šećerane, u koju će se nakon dovršetka useliti Muzej grada Rijeke, obnovit će slovenska tvrtka VG5. Tako će tzv. kompleks Benčić, u koji je nedavno preseljen Muzej moderne i suvremene umjetnosti, već početkom ožujka ponovno postati veliko gradilište. Planirani završetak radova je 31. prosinca 2019. za što će se utrošiti 44,5 milijuna kuna, od čega 28,4 milijuna iz EU fondova, a ostatak iz proračuna Grada Rijeke.

Nekadašnju upravnu zgradu riječke Šećerane, u koju će se nakon dovršetka smjestiti Muzej grada Rijeke, rekonstruirat će slovenska tvrtka VG5. Tako će tzv. kompleks Benčić, u koji je nedavno preseljen Muzej moderne i suvremene umjetnosti, već početkom ožujka ponovno postati veliko gradilište. Planirani završetak radova je 31. prosinca 2019. za što će se utrošiti 44,5 milijuna kuna, od čega 28,4 milijuna iz EU fondova, a ostatak iz proračuna Grada Rijeke.

Ovaj značajni korak u dugotrajnom procesu uređenja Palače Šećerane, kao i odabir izvođača radova, najavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić.

Zaštićena kulturna dobra

Gradonačelnik je kazao kako je ovo korak naprijed u realizaciji infrastrukturnih projekata vezanih uz Europsku prijestolnicu kulture, te da nakon dugotrajne i naporne pripreme potrebne dokumentacije građevinske aktivnosti napokon mogu krenuti. Također, napomenuo je kako Grad ima dobra iskustva s odabranim izvođačem, budući da je slovenska tvrtka sudjelovala u obnovi fasade OŠ Nikola Tesla te uređenju nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Obersnel je također obavijestio o prijavi koju je Grad podnio Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, čiji se rezultati još iščekuju, a kojim bi se mogao pokriti dio gradskih izdvajanja.

Upravna zgrada – Palača Šećerane jedna je od najljepših baroknih palačaNaime, obnova jedne od najljepših baroknih plača na ovim prostorima građene za Upravnu zgradu nekadašnje riječke šećerane te broda Galeb, dio su Integriranog programa “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“. Za obnovu i stavljanje u funkciju ova dva zaštićena spomenika kulture Gradu Rijeci je na natječaju bespovratno odobreno gotovo 69 milijuna kuna iz europskog Fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija. I Palača šećerane i brod Galeb su registrirana kulturna dobra koja će biti dio projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, Upravna zgrada kao Muzej grada Rijeke, a brod Galeb će postati svojevrsna podružnica ovog Muzeja uz integriranje komercijalnog sadržaja.

Obnova Galeba

Što se tiče dijela projekta koji se odnosi na brod Galeb, u tijeku je izrada projektno-klasifikacijske dokumentacije za prenamjenu broda Galeb u muzej/hostel, pregled te dokumentacije i izdavanje odobrenja od strane Hrvatskog registra brodova. Nadalje, u izradi je i detaljan troškovnik radova kao dio dokumentacije za objavu javne nabave za izvođača radova. Nakon njenog završetka, provedbe prethodnog savjetovanja i pregleda od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU), bit će raspisan otvoreni postupak javne nabave za radove na rekonstrukciji Galeba, a radovi bi, prema najavi gradonačelnika, trebali započeti u drugom dijelu godine.

Palača je kao upravna zgrada tvornice šećera izgrađena 1752. godine, na inicijativu tršćansko-riječke kompanije. Nakon požara 1785. značajno je obnovljena i opremljena baroknim interijerima sa zidnim slikama i štukaturom. U 19. stoljeću je služila kao upravna zgrada tvornice duhana, potom i kao tvornica motora "Rikard Benčić", a u jedno vrijeme bila je i vojarna.

Ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Nikolina Radić Štivić obavijestila je o popratnim natječajima vezanih uz Palaču Šećerane. Trenutno se razmatraju prijave pristigle na natječaje za izbor stručnog nadzora nad izvođenjem radova te izradu vizualnog identiteta projekta.

Također, Grad je u proteklom periodu pripremio dokumentaciju i proveo natječaj za izradu muzejskih stalnih postava na temelju idejnog rješenja koji je Muzej grada Rijeke izradio u suradnji s dizajnericom Nikolinom Jelavić Mitrović. Na natječaj je pristigla jedna ponuda, a u tijeku je njezin pregled i ocjena, planiranje radova restauracije muzejske građe, istraživačkih radova i razvoj suradnje s partnerskim ustanovama.

Rezervoar gradske memorije

Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar objasnio je motivaciju ulaganja upravo u Palaču Šećerane, navodeći njenu nezaobilaznu povijesnu važnost za razvoj Rijeke. Napomenuvši da je upravo izgradnja barokne Palače sredinom 18. stoljeća započela pretvorbu grada iz malog mjesta na moru u industrijski centar, Šarar je rekao kako priča ove građevine i njene višenamjenske prošlosti govori o međunarodnoj komponenti riječke kulture, te da će ovaj "rezervoar gradske memorije" postati ishodištem suvremene Rijeke.

Na kraju, pročelnik Šarar je najavio nastavak aktivnosti na uređenju kompleksa Benčić, pa će tako sutra biti poslana aplikacija Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije za strateški projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“, čiji je cilj uređenje nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka te Dječje kuće.