22. festival sporta i rekreacije

19.04.2018.

U nedjelju velika završnica festivala "Homo si teć"

Autor: Filip Brnelić

Najmasovnija ulična utrka u Hrvatskoj kreće s Korza u nedjelju, 22. travnja, a u sedam utrka sudjelovat će 15 tisuća trkača – sportaša, rekreativaca, djece i osoba s invaliditetom.

Najmasovnija ulična utrka u Hrvatskoj kreće s Korza u nedjelju, 22. travnja, a u sedam utrka sudjelovat će 15 tisuća trkača – sportaša, rekreativaca, djece i osoba s invaliditetom.

Na konferenciji za medije na kojoj je najavljen finalni program 22. festivala sporta i rekreacije „Homo si teć“, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pozvao je građane da u se priključe nekoj od ukupno sedam utrka te svojim učešćem opravdaju naziv najmasovnije ulične utrke u Hrvatskoj. „Kada smo se odlučili za organizaciju prvog „Homo si teć“, čiji je začetni inicijator bio Orlando Rivetti – sportski novinar Novog lista, nismo slutili da će se od male, simpatične rekreativne utrke razviti cijeli festival trčanja, sporta i rekreacije“, rekao je Obersnel i zahvalio na entuzijazmu organizatora, institucija i sponzora koji su omogućili još jedno izdanje festivala.

Nedjeljni program započinje u 10:30 sati utrkom za vrtićku djecu „DM mići trk“ te Memorijalnom utrkom Milke Milinković za osobe s invaliditetom i slabovidne osobe koja je od ove godine posvećena našoj preminuloj vrhunskoj paraolimpijki. Nedugo poslije startat će centralna utrka “Homo si teć” u dužini od 1.8 kilometara, namijenjena svim građanima, a slijede 17. Riječki polumaraton, 3. Riječki maraton, Utrka štafeta 3 x 7km i Desetka. Startni brojevi moći će se preuzeti na Gatu Karoline Riječke u subotu od 11 do 19 sati, te na dan utrke od 6:30 do 9:30 sati, a na Gatu će od 10 sati započeti zabavni program, sajam sportske opreme, a bit će dostupna i gastro ponuda s popularnim cijenama.

Prema informacijama Radovana Šoljage, direktora RI maratona, na festivalu će sudjelovati i dvjestotinjak trkača iz 32 zemlje. Ukupan broj dosad prijavljenih trkača na utrke polumaratona, maratona, štafete i desetke iznosi više od tisuću natjecatelja, a prijave traju do petka, 20. travnja u ponoć. Šoljaga je naveo kako je cilj Riječkog polumaratona isti kao i prije 17 godina, kada je ova utrka krenula, a to je uključivanje što većeg broja ljudi u trčanje bez obzira na njihovu motivaciju. Također, Šoljaga je pozvao građane da na Korzu dočekaju trkače polumaratona i maratona prilikom ulaska u cilj i daju im podršku.

Predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać kazao je kako se nada da će društvo postati svjesno problematike kretanja i shvatiti važnost sporta i rekreacije. Barać je pozvao građane da odvoje bar jedan dan za svoje zdravlje, a Riječki sportski savez će, zajedno s Fotoklubom Rijeka, i ove godine organizirati natječaj za najbolju fotografiju „Foto si teć“. Autori najboljih fotografija bit će nagrađeni, a detalji natječaja su dostupni na stranicama Fotokluba.

22. festival „Homo si teć“ ima i humanitarnu notu, a sredstva prikupljena akcijom „Trčim i pomažem“ namijenjena su Sportskom savezu osoba s invaliditetom grada Rijeke. Prema riječima Ane Furlan, predstavnice marketinga Novog lista, u akciji se može sudjelovati kupnjom majica koje se prodaju po cijeni od 40 kn te kupnjom silikonskih narukvica po cijeni od 10 kuna. Od svake kupljenu majicu u humanitarne će svrhe ići 5 kuna, dok je Sportskom savezu namijenjen sav prihod od prodaje narukvica.

Ove će se godine u sklopu festivala po prvi puta održati i edukativno natjecanje „Moja Rijeka“ u kojem će riječki osnovnoškolci obilaziti znamenitosti Grada Rijeke u svojevrsnom ‘treasure huntu’. U zabavno-edukativnom programu, osmišljenom uz potporu Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, sudjelovat će učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost „Moja Rijeka“, koju Grad Rijeka provodi u svojim osnovnim školama s ciljem boljeg upoznavanja osnovnoškolaca s gradom u kojem žive. Učenici će u pratnji svojih učitelja dobivati zadatak čije je rješenje iduća znamenita lokacija, a bit će održan i kviz znanja. Pobjednik natjecanja osvojit će nagradno putovanje za svoj razred, a utrka je na rasporedu u petak, 20. travnja.

Također, u subotu će se na Gatu predstaviti sportske i rekreativne udruge Primorsko-goranske županije od 10 do 14:30 sati.

Medijima su se obratili i predstavnici sponzora: DM drogerie markt organizirat će utrku Dm mići trk za predškolsku djecu i roditelje, kojoj će se cilj nalaziti na Gatu Karoline Riječke. Ondje će ih dočekati zabavni program, kao i poklon paketi. Djeci su preko njihovih vrtića podijeljene besplatne majice, a predstavnici Riječkog sportskog saveza i DM-a danas su posjetili Dječji vrtić Zamet te mališane pozvali na utrku.

Vipnet, sponzor festivala treću godinu zaredom, u suradnji s Gradom i Autotrolejom razvio je mobilnu aplikaciju preko koje će putnici moći plaćati javni gradski prijevoz. Uz to, preko aplikacije će se prilikom posjeta prodajnom šatoru festivala postavljenom na Korzu, moći donirati jednu kunu za humanitarnu akciju “Trčim i pomažem”.